Бягащите афганци станаха повече от сирийците

Бягащите афганци станаха повече от сирийците | StandartNews.com

Настъплението на талибаните подгони десетки хиляди към Европа

Броят на афганците, пристигащи в Европа, стремително се е увеличил в последните месеци, те са вече 40% от всички бежанци. Това е записано в последния доклад на "Фронтекс". Европейската гранична агенция отчете, че спасяващите се от войната под Хиндукуш е нараснал 17 пъти за година. Миналия четвъртък афганистанец бе застрелян край град Средец при нещастен случай. Официалната медицинска експертиза потвърди, че смъртоносният куршум е рикоширал от тавана на моста. Част от 54-те млади мъже е оказала съпротива при задържането им от трима гранични полицаи. Увеличаването на спасяващите се от войната в Афганистан не е изненада, след като сражения избухнаха в множество региони на страната. Движението на талибаните провежда стремително настъпление - джихадистите вече владеят 35 области и се бият за властта в още 35, съобщи аналитичното издание "The Long War Journal". Под контрола на талибаните е паднала една пета от територията, а отворените фронтове могат да доведат до завоюването на половината страна. В Афганистан има все още 13 хиляди войници на НАТО, но наскоро американският президент Барак Обама обяви, че до две години ще изтегли 10-хилядния контингент.

Сред дошлите в Европа бежанци след афганците втори с по численост са сирийците - 30 на сто от потока. Общият брой на имигрантите, нахлули на Стария континент до 1 октомври т.г., е 710 000 души. Най-много от тях - 282 хиляди, са влезли по море през гръцките острови на Егейско море. Само на остров Лесбос досега са акостирали 350 хиляди души, допълва "Фронтекс". От Гърция пристигащите бързо се насочват за западнобалканския маршрут през Македония, Сърбия и Унгария до Германия. Будапеща взе радикални мерки - затваряне на границата и изграждане на стена, след като в страната влязоха вече 204 хиляди. След като унгарската граница бе запечатана, през последните дни вълната се отклони към Словения.
България засега остава встрани от най-мощния поток. Досега убежище у нас са потърсили 12 738 души, на фона на малко над 11 хиляди за цялата минала година. Според официални данни на Държавната агенция за бежанците /ДАБ/ най-много досега са сирийците - 5069, следвани от иракчаните - 3400, и афганците - 3269. На следващите две места са идващите от Пакистан - 422, и Иран - 144. Шефът на ДАБ Никола Казаков наскоро обясни, че от бежанците, идващи от Сирия, около 75% са с кюрдски произход. Българските власти разполагат с капацитет за настаняване на още пет хиляди души. При извънредни обстоятелства държавата може да даде подслон на още 2500. Статистиката сочи, че 56 на сто от потърсилите закрила са мъже, 13% - жени, а 31% - деца. България е най-нежеланата страна за идващите от Близкия изток. Наскоро София оглави негативната класация в издадения на арабски език "Наръчник на кандидат-бежанеца". Нелегалните имигранти избягват нашата територия заради стриктните процедури, които провеждат властите, които често отнемат по три-четири месеца. Пришълците се оплакват и от лошото отношение на полицията и също и от ксенофобските нагласи на населението. Бежанците предпочитат да използват западнобалканския маршрут през Гърция, тъй като придвижването става по-бързо - за няколко дни. За прехвърлянето през Егейските острови те плащат на каналджиите само 1200 евро. Маршрутът през България е твърде рискован и често предвижда пътуване в тайник на ТИР или автобус. В последния си доклад Фронтекс посочва, че 98% от укриващите се в скривалища в МПС-та имигранти са хванати на граничните пунктове Капитан Андреево и Лесово.

Родителите на прегазен граничар: И синът ни е герой

"Аз също искам моят син да бъде герой, защото той е спасил 14 човека. Това не са малко хора - да си отидат вкъщи и да си прегърнат децата и жените". Това заяви с болка пред БНТ Васил, баща на 34-годишния граничен полицай Асен Асенов, който точно на Коледа миналата година загина при катастрофа. Тогава камион, който превозвал 15 граничари, връщащи се от смяна, се преобърна в дере край Средец. Дванадесет от тях бяха ранени. Девет месеца изминаха след трагедията. Делото за фаталния инцидент още не е започнало. В Бургаския окръжен съд няма насрочена дата.

Колегите на Асен изнесоха данни за нечовешки условия на работа. След като бил командирован, младият мъж многократно се оплаквал на родителите си от лошите условия и неудобния път. "Аз съм ходил след това. В продължение на 18 м дължина мястото варира от 1,80 до 2,30 м ширина. Габаритът на автомобила е 2,50", разказа бащата Васил. Асен бил командирован от Свищов в Средец, защото имал подходяща категория за управление на автомобили. Оборудването обаче било от 60-те години. В камионите слагали по две-три пейки, които не били закрепени по никакъв начин. Не се затваряла и вратата.

"Ние не можем да повярваме още, не можем да свикнем с мисълта, че го няма детето", каза почернената майка Илка Асенова.
За 9 месеца никой от службата на Асен не е идвал при родителите в село Ореш. Нямат подкрепа, нито информация. Граничарят остави две деца сираци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай