Бунтовнци пренасят ракети с БГ кола

Бунтовнци пренасят ракети с БГ кола | StandartNews.com

Дамаск. Сирийски бунтовници пренасят противотанкови ракети в автомобил с българска регистрация. Видеото бе разпространено от Абхазската новинарска агенция. Колата, с регистрационен номер СА 3130 II, е била спряна за проверка в окръг Хама на 13 август 2013 г., а ракетите са били открити в каросерията на пикапа.

Гласът зад кадър казва, че автомобилът е шофиран от бойци на джихадистката групировка "Ан Нусра", които са били разстреляни от сирийските правителствени сили.

Това е първият път, в който кола с българска регистрация е записана на видео във вътрешността на Сирия. От началото на конфликта в сирийската диаспора в България е популярен бизнесът с употребявани автомобили.

Купуват ги от автокъщи предимно в София или Дупница, но и в други родни градове, след което ги откарват на собствен ход до турския граничен град Рейханли, откъдето преминават в ръцете на сирийските бунтовници. След като преминат турската граница, номерата им се свалят и се връщат в съответния КАТ, където са регистрирани, за отписване. Абхазската новинарска агенция отразява предимно събитията в Сирия от страна на правителствените сили. Репортерите на изданието са прикрепени към части на сирийската армия и почти всеки ден публикуват информация за протичащите операции. Те отразяват изцяло версията на режима в Дамаск, който нарича всички бунтовници терористи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай