Бум на злоупотребите с лични данни

Бум на злоупотребите с лични данни | StandartNews.com

София. Само с изпращането на едно електронно съобщение до определена фирма или търговец се гарантира бърза и евтина реклама. За последните 2 месеца от Комисията за защита на личните данни отчитат ръст на жалбите за злоупотреби, съобщи бТВ.

Александър Минков е от Ямбол. Преди няколко дни получава на електронната си поща интересно съобщение - ако е търговец и се нуждае от реклама, само срещу 400 лв. получава пълна база данни на 45 000 души. Информацията включва телефони, имена и адреси. Офертата важи и за 200 лв. по-малко, но се предоставят само имейл адреси.

„Има вероятност да се манипулират огромни маси от хора, става дума за стотици хиляди имейли на граждани и на фирми", казва Александър.

Проверка на бТВ установила, че сайтът е регистриран в Обединеното кралство на името на Томас Андерсън. В комисията за защита на личните данни имат 7 оплаквания за същия сайт.

Страницата дори предлага улеснено търсене - може да си поръчате контакти по конкретни критерии: отрасли, региони или пък професия. Журналист разговаря с човек от сайта, който се представи за г-н Иванов. Той каза, че събрал данните на хората от интернет и от каталози.

Комисия за защита на личните данни е поискала съдействието на МВР. Санкциите за подобен тип нарушение са между 10 и 100 000 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай