Бум на строителството на хотели в община Разлог

Бум на строителството  на хотели в община Разлог | StandartNews.com

Нов бум на инвеститорски интерес преживява община Разлог. А това е показател, че стратегията на местната власт за превръщането на региона в национална и европейска туристическа дестинация е успешна. Бизнесмени не спират да строят хотели и къщи за гости в община Разлог. Интересът им не секва и не е насочен само към района край града, а и към съставните седем села. Няма населено място, където да не се вдигат нови сгради, които ще приютяват туристи от страната и чужбина. Все по-често се налага общината да изготвя подробни устройствени планове за изменение на регулацията на поземлени имоти. Условията към бизнеса са да не се вдигат много високи сгради и да осигурят много зеленина край постройките. Най-често застрояването е до 10 метра височина, а плътността - до 30%. "Наша стратегия е да не позволим никъде в населените места презастрояване. Внимателно преценяваме всяко едно инвестиционно намерение. Следим спазването на всички параметри по строителството, за да не допуснем отклонение в нормите", споделя кметът Красимир Герчев.

Общината е осигурила за бизнеса добро административно обслужване, достъпност, предвидимост. Данъците за бизнеса не са променяни повече от 6 години. Предвижда се и изграждането на нови зони за развитие на промишлените предприятия наред с развитието на туристическите услуги. "Искаме хармонично да развиваме всички населени места", уверява градоначалникът.

Голям петзвезден хотелски комплекс се вдига в село Баня, чието предимство са десетките минерални извори. В част от хотелите се ползва минерална вода, което води много туристи от курорта Банско за СПА процедури и балнеология в селището. В село Елешница също има два лечебни центъра с минерална вода. В село Бачево успешно развиват планински и селски туризъм, тук има и две конни бази, ездата води много гости в населеното място. Хотели и къщи за гости са построени в селата Горно и Долно Драглище, те се славят с красивата си природа, вкусните местни гозби и пресъздаването на традиции и обичаи.

В село Добърско е уникалният 4-вековен храм "Свети свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат", построен през далечната 1614 година. Църквата е културен паметник с национално значение и всеки ден се посещава от десетки туристи от страната и чужбина. Село Годлево пък се слави с останките от антични селища, с шестте си водоема, в които гости ловят риба.

В Пирин планина е ски зона "Кулиното", която може да бъде модернизирана. Край града е един от най-добрите голф комплекси в България. Развитието на голфа като спорт през последните години издига Разлог на различно ниво в сферата на отдиха и туризма. Общината работи и по концесионирането на спортния комплекс на водоема "Камено" в с. Баня, чрез което популяризира спортния и селски туризъм, риболова. "14% ръст на нощувките има за миналата година в хотелите и комплексите в общината, което за четвърта поредна година показва стабилност в сектора туризъм", казва инж. Герчев. Чрез интегрирания план за градско възстановяване се дефинират проблемите в индустриалните зони, като ще бъдат разработени проекти за тяхното усъвършенстване. Целта е индустрията и туризмът да се развиват ръка за ръка, а амбицията на Разлог е да бъде целогодишен курорт.

Социалната политика е приоритет

Ефективна социална политика означава грижа за разрешаване на всеки човешки проблем, казва кметът Красимир Герчев. Затова тя е приоритет в работата на общинската администрация. Целта е оптимално използване на средствата от европейските фондове за решаване на обществено значими проблеми.

Винаги при изготвянето на бюджета най-важно е да се осигурят средства за нормалното функциониране на социални заведения, училища, детски градини и читалища. Правят се инвестиции за подобряване на жизнения статус на хората в неравностойно положение, за развитие на социалните услуги, за разширяване на услугата "Домашен социален патронаж". Целенасочено се работи за достъпна среда на хората с увреждания в Разлог и населените места. Общината кандидатства с проект "Подобряване качеството и достъпа до първична здравна помощ в трансграничния регион за общности, застрашени от социално изключване". Той е насочен към значително увеличаване на достъпа до първична медицинска помощ на хората в трансграничния регион, със специален акцент върху бедните, възрастни и изолирани хора. Преди месец кметството закупи нов автомобил, който разнася храната на над 320 потребители на Домашен социален патронаж. 37 домашни санитари и 13 детегледачи ще се грижат за 51 души с увреждания. Те са назначени по проект за подобряване достъпа до здравни и социални услуги и правото на независим живот в община Разлог.

Главната цел е предоставяне на качествени интегрирани услуги на хора с увреждания и хора в невъзможност за самообслужване. "Социалната услуга ще се предоставя до 31 декември 2017 година. В наше лице те ще имат винаги надежден партньор. Чрез реализираните дейности по проекта ще се подобри достъпът не само до основни социални услуги, а и ще се постигне независимост и социална интеграция на лицата с увреждания и възрастните хора", казва Герчев.

Туристи атакуват града заради фолклор и театър

И през летните месеци туристи атакуват община Разлог. През втората половина на месец юни се очаква наплив на гости заради две атрактивни събития. Фолклор и театър ще напълнят хотели и частни квартири в региона. Над 5000 самодейци ще се изявят на първото издание на фолклорния фестивал "Ирин Пирин - Съборът на Югозапада". Музикалното събитие ще се проведе на 17, 18 и 19 юни на поляните между планините Рила и Пирин. Те ще се разтърсят от изпълненията на участниците в Национален фолклорен фестивал "Разлога". На изнесена сцена в Разлог на 18 юни ще се проведе и четвъртото издание на фестивала на българското хоро "На армане с тъпане". Официалното откриване ще е в 19,00 часа на 17 юни. Веднага след това започва грандиозен спектакъл на Фолклорен ансамбъл "Пирин". Финалът на събора е в неделя от 14,30 часа с фолклорния спектакъл на Славея на Пирин - Николина Чакърдъкова, и Неврокопския танцов ансамбъл.

Само 5 дни по-късно стартира театралният фестивал "Звездите на театъра". 7 хитови спектакъла, в които играят едни от най-големите актьори и са получили множество награди, ще зарадват ценителите на изкуството на Мелпомена в Разлог. В седем поредни вечери - от 24 до 30 юни, ще бъдат представени пред зрителите различни постановки. За пета поредна година програмата на фестивала "Звездите на театъра" е дело на актрисата Нона Йотова и драматурга на Народен театър "Иван Вазов" - Роза Радичкова. Събитието вече се утвърди на културната карта на страната и се очаква с голям интерес. Постановките се гледат не само от местните хора, но и от жители на съседните общини, и от туристи. Всички издания досега преминават при изключителен успех и препълнена зала. "Градът ни живее с театралното изкуство в продължение на седемте дни на фестивала. Салонът е пълен, а аплодисментите за актьорите - заслужени", твърди кметът на общината Красимир Герчев.

Програмата ще открие Камен Донев с постановката "Възгледите на един учител за народното творчество" - много забавен спектакъл, смес от импровизaция, текст, музика, песни, танци. Публиката ще види постановката на Младежкия театър "Семеен албум", пиеса на Малин Кръстев. "Госпожица Юлия" на Август Стриндберг под режисурата на Йосиф Сърчаджиев ще бъде представена на 27 юни. Иван Ласкин играе Иванов в едноименната пиеса на Чехов в постановка на ДТ "Гео Милев" - Стара Загора, която ще се играе на 28 юни. Катастрофи, сънища и изневери мъчат секссимволите в спектакъла на режисьора Владо Пенев - Бахаров, Вергов и Карамазов са луди за връзване в "Дакота". "Тайната вечеря на Дякона Левски" на театър "Българска армия" ще даде достойния финал на театралните празници в Разлог на 30 юни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай