Сряда,

Брежнев искал да даде орден на Щирлиц. Но се разочаровал /Песента/

От: Стандарт -
2797
Брежнев искал да даде орден на Щирлиц. Но се разочаровал /Песента/
A
A
A

Точно преди 50 години, в чест на Деня на победата над нацизма 9 май, за първи път по екраните се появява класическият руски сериал "17 мига от пролетта".

Той разказва за съветски разузнавач, проникнал в самото сърце на висшата хитлеристка власт и за неговата игра на ръба на пропастта в последните дни на Втората световна война. Отто фон Щирлиц се превръща не само в култов образ, но и във вдъхновение за десетки вицове.

Заради популярността на героя на Вячеслав Тихонов, тогавашният Кремълски вожд Брежнев дори иска да даде орден на Щирлиц, но е силно разочарован да разбере, че авторът Юлиян Симеонов си го е измислил, както днес разказва дъщерята на писателя. Иначе картбланш за пускането на излъчвания многократно и у нас черно-бял сериал дава всесилният бос на КГБ, а след Брежнев – и лидер на СССР Юрий Андропов.

Легендарни са и песните от филма, особено "Мигове", в чийто текст се казва: „Не мисли високомерно за секундите... Миговете раздават на един позор, на друг – безславие, а на някого - безсмъртие”, пише Лупа.бг.

https://youtu.be/zlQxabDuaTY?list=RDLVzlQxabDuaTY


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com