Брендо пропял за кокаиновото рали

Никой не пази пред дома му в Бояна

Брендо пропял за кокаиновото рали | StandartNews.com

Свобода срещу информация. Това е основната версия за внезапната промяна на мярката за неотклонение на сочения за кокаинов крал у нас и в Европа Евелин Банев - Брендо, научи "Стандарт". Във вторник той бе пуснат под домашен арест от Софийския апелативен съд въпреки 20-годишната осъдителна присъда в Италия и 7,5-годишната присъда на първа инстанция у нас.

Подозренията, че Брендо може да се окаже мишена на наркомафията, засега не се оправдават или са подценени, тъй като никой не охранява пред дома му. Няма и следа от патрулка или някакъв друг вид охрана. Единствените пазачи са двама частни гардове в двора на къщата на бул. "А. Пушкин" 90 и камерите за видеонаблюдение. Според неофициални източници благосклонността на българския съд не е никак случайна и е координирана предварително с Италия. Причината е, че Брендо е съдействал при разследването за трафика на кокаин, укрит в гуми за ралито "Париж - Дакар".

Каналът бе разбит миналия месец при съвместна операция на България и Франция, при която бяха задържани 1400 кг чист кокаин на стойност 273 млн. евро. Той е бил произведен в Боливия и предназначен за Западна Европа. Задържан е на кораб, на който са превозвани автомобили, камиони и техника за световноизвестното рали. Корабът е пътувал от Чили за пристанище във Франция. Дрогата била укрита в резервни гуми на участниците. Те били напръскани със специален спрей, за да не бъдат усетени от кучетата.

Кокаинът бил по 100 кг във всяка, в разфасовки от по 5 кг. Твърди се, че именно Брендо е съдействал за разкриването на трансграничната организирана престъпна група за трафик на дрогата от Южна Америка към Европа. В канала са замесени българи, част от които са разследвани още при мащабната акция "Кокаинови крале" през 2012 година. Тогава Брендо бе обвинен, а преди година осъден в Милано на 20 години затвор заради трафика на 40 т кокаин. В този канал дрогата била пренасяна с кораби от бреговете на Латинска Америка и доставяна в Испания и Италия по море с яхти.

Оперативната информация за "Париж - Дакар" е постъпила през февруари, а малко по-късно Брендо пусна искане за промяна в мярката му за неотклонение - да бъде изменена от задържане под стража в домашен арест. Официално потвърждение от прокуратурата обаче не последва. "Попитайте съдиите Иво Вапцаров и Стефан Илиев, които са взели решение за промяна в мярката за неотклонение какво смятат да предприемат. Прокуратурата е направила необходимото", заявиха за "Стандарт" от пресцентъра на държавното обвинение.

Съдия Стефан Илиев категорично отказа коментар по темата, колегата му Иво Вапцаров пък изобщо не бе открит. От мотивите на съдиите става ясно, че според тях вече не са налице основания за продължаващото две години задържане в ареста на Брендо. Съдебният състав, в който освен Вапцаров и Илиев и съдия Калинка Георгиева се съгласи с аргументите на адвокатката Ина Лулчева, че според тълкувателно решение на ВКС, когато даден подсъдим няма влязла в сила присъда, висящите производства срещу него не могат да се приемат за основание за продължаването на ареста му.

На 15 февруари 2013 г. Банев бе осъден от Софийски градски съд на 7 години и половина затвор по обвинението му за пране на пари от наркотрафик. На 9 юли същата година пък италиански съд му постанови 20-годишна присъда за участие в престъпна група за международен трафик на кокаин. И двете съдебни решения обаче не са окончателни, предстои да бъдат разглеждани от по-горни инстанции.

Дарко наследил българина в Н'дрангета

Задържаният сръбски наркобос Душко Шарич - Дарко е поел ролята на Евелин Банев - Брендо в калабрийската мафия, твърдят източници от разследването. Според данните до преди две години калабрийската фамилия Белоко, клон на Н'дрангета, се е снабдявала с кокаин от българска организирана престъпна група, ангажирана с вноса на наркотици в Италия и цяла Европа. Нейната оперативна база била Милано. С тази организация в последно време са си партнирали и мафиоти от бивша Югославия. Неслучайно Антонио Мелато и неговият син Алесандро са задържани в Дубровник. Мелато е основният организатор на трафика от Венецуела към Испания и Италия. В този регион действал от години и Шарич, който сръбските власти издирват от 2010 година. Той се смята за един от най-големите балкански наркотрафиканти.

Оперативните данни сочат, че Шарич се укривал в страни от Латинска Америка, предимно Венецуела, Колумбия, Бразилия и Доминиканската република. "Според преценките на сръбските служби Шарич е спечелил между три и пет милиарда евро от продажбата на кокаин". Това се казва в публикация на проправителствения вестник "Политика". В залавянето на Дарко Шарич са участвали над 15 чуждестранни служби. Следенето му е продължило близо 270 дни. На 24 февруари тази година адвокатът на наркобоса изненадващо сам е предложил доброволно предаване на Шарич с единствено условие, да му се разреши 30-минутна среща с майка му и сина му. Според изданието Шарич е предприел тази стъпка, защото е осъзнал, че е разкрит и че задържането му е неизбежно.

Мистерия с линейката на затвора

Никой не знае защо точно с линейка бе изведен от Софийския затвор Евелин Банев - Брендо. Возилото, което се ползва от болницата към пандиза, напусна сградата след 19 часа в сряда. Изненадани бяха дори шофьор и гард с черен джип "Фолксваген Туарег", който бе паркирал с включени светлини на ул. "Ген. Столетов" в очакване на ВИП арестанта. От Министерството на правосъдието през целия ден вчера не дадоха отговор на въпроса защо тъкмо с такъв автомобил е трябвало да бъде откаран до дома си Брендо. Според източници от Съдебна охрана целта била не да се избегнат журналистите, а да се гарантира сигурността на арестанта.

Съдействие от страна на Шесто РУП обаче имаше пред къщата на Банев в Бояна, където за около 5 минути бе отцепен бул. "А. Пушкин". Оказа се, че не е имало координация между гардовете на Брендо с туарега, полицията и съдебните служители. Официалният отговор е, че тези дни ще има информация за причините тъкмо линейка да участва в трансфера от килията до дома на Брендо.

Частен учител се грижи за Лара

За похитената преди година дъщеря на Евелин Банев Лара се грижи квалифициран частен учител, твърдят източници на "Стандарт". Семейството е взело решение да я спре от училище веднага след 47-дневния й плен. Имало е многократни консултации с едни от най-добрите психолози. Лара е трябвало да се върне в клас за втория срок, но по неясни причини отново не е пусната. Вероятно съпругата на Брендо Моника е очаквала да го освободят и това е наклонило везните, твърдят близки до семейството. По-голямата дъщеря Александра тази година ще е абитуриентка. Двете много са се зарадвали на завръщането на Банев у дома. Соченият за кокаинов крал се е установил в една от задните стаи на къщата и не смее да се показва дори на прозорците. Всички щори вчера бяха спуснати. Единствените отворени прозорци бяха тези на детската стая. За сигурността на семейството се грижи частна охранителна фирма, която обаче е сменена след отвличането на детето.

Гардовете са по двама, спят в кабинка отстрани на къщата. Има и няколко камери за видеонаблюдение, които са насочени към входа на дома. Гардовете се показват от портиерната в двора и молят любезно журналистите да не смущават спокойствието на стопаните. Многократните опити за връзка с Брендо или някои от близките му удрят на камък. Пълно безмълвие цари вътре, няма почти осветление. Нощем къщата се осветява отвън, а щорите на всички прозорци се спускат, за да не се вижда какво се случва вътре. Съседите на Банев твърдят, че подобно е положението след отвличането на дъщеря му и оттогава не е преставало. Преди това рядко са го засичали с охрана. Предпочитал е да се движи сам или в компанията на приятели. Никога не е парадирал с много пари и не е демонстрирал стил, характерен за мутрите от зората на демокрацията, твърдят още съседите му.

Още чакат доказателства от Румъния за екстрадиране

Властите в Румъния все още не са се отказали от Евелин Банев - Брендо. В Букурещ българинът е разследван като тартор на международен канал за трафик на кокаин от ноември 2011 г. Връзките между Брендо и румънската мафия са изградени преди години в Испания, когато пристигат първите му яхти, натоварени с кокаин от Латинска Америка. Едва през април 2012 г. на пристанището в Констанца е заловена негова контролирана пратка от 50 кг кокаин с 93% чистота. Службите в Букурещ разкриват, че каналът се движи от румънски, колумбийски, български и италиански трафиканти. Пристанището в Констанца е разработено като втора входна точка на кокаина за Европа след тази в Малага и Сеута, Испания. Според разследващите наркотици за милиони евро са били пренасяни от Латинска Америка през пристанището на Констанца за Румъния, Испания, Италия, Гърция и други дестинации.

Румънските ченгета твърдят, че бандата е от най-активните в Европа, като членовете й са изключително брутални. Според румънците трафикантите имали преки връзки с членове на ФАРК (революционните въоръжени сили на Колумбия) и с членове на колумбийските картели. Искането им за екстрадиране на Брендо обаче на няколко пъти бе отказано от българските съдебни власти. Причината бе, че от Букурещ така и не успяха да пратят необходимите доказателства, на които родните магистрати да обосноват решението си за евентуално екстрадиране.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай