"Бръмбарите" за Ситнилски заради влюбени магистрати

"Бръмбарите" за Ситнилски заради влюбени магистрати | StandartNews.com

Сагата "Ситнилски" постепенно се разплита. Вчера от официално съобщение на прокуратурата стана ясно, че "бръмбарите" за членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) и бивши обвинители Камен Ситнилски и Румен Боев били законни. Те "кръжали" легитимно около магистрат. А покрай неговите разговори били засечени и останалите му колеги.

Кой е подслушваният магистрат? От прокуратурата засега не съобщават. В петък, 28 юни, от анонимен мейл бяха разпратени стенограми от разговори между двамата - тогава висши прокурори - с техните колеги от държавното обвинение Емил Христов (апелативен прокурор на Бургас), окръжния прокурор на Хасково Иван Ванчев, както и с председателя на окръжния съд в града Миглена Тянкова. В диалозите се обсъжда кампанията около избора на съдебни кадровици от квотата на държавното обвинение.

Всичките шест записани разговора са с участието на окръжния прокурор на Хасково Иван Ванчев. Съмнението е, че "бръмбарите" са били насочени именно към него, а покрай магистрата били записани и останалите. Вероятно той е бил подслушван покрай скандалите с любовната история между него и председателя на окръжния съд в Хасково Миглена Тянкова. През миналата година стана ясно, че

Ванчев я е подслушвал "на частно"

Причината - ревнувал е него. Бившият главен прокурор Борис Велчев поиска от ВСС да махне Ванчев от поста, но кадровиците на Темида не позволиха това. Но вероятно след избухването на този скандал са пуснати "бръмбарите" по петите на Ванчев.

Още в петък, когато лъсна порцията СРС-та, прокуратурата разпореди проверка. Тя трябваше да установи дали разговорите са действителни и дали СРС-тата са били законно разпоредени, както и какъв е техният източник и каква е била целта на събирането на доказателства чрез тях.
Вчера от официалното съобщение на прокуратурата стана ясно, че СРС-та са били

приложени по искане на ГДБОП

и разрешени от председател на окръжен съд. На 19.04.2013 г. веществените доказателствени средства са били изпратени от ГДБОП в Софийска градска прокуратура по образувано в тази прокуратура досъдебно производство. В хода на проверката е било установено наличие и на други оперативни дела, имащи отношение към лицата, визирани в разговорите. Въпросните оперативни дела отново са водени от ГДБОП. В момента те са при и. д. председателя на ДАНС Владимир Писанчев и след анализа им ще бъде взето решение за по-нататъшните действия на прокуратурата.
Записите със СРС-та на прокурорите станаха повод за акцията "на кафе" три дни за протести пред Висшия съдебен съвет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай