Божидар не ще да се жени, иска да учи

Божидар не ще да се жени, иска да учи | StandartNews.com

Мечтата на абитуриента от Сливен е да стане първият юрист в ромския квартал "Надежда"

"Амбицията ми е да завърша право и да стана първият юрист в сливенския квартал "Надежда"." Това обяви пред "Стандарт" дванайсетокласникът Божидар Михайлов, който живее в 15-хилядния ромски квартал на Сливен. Тази година Божидар завършва Професионалната гимназия по механотехника в града. Живее с майка си, която е работничка в японска фирма. "Тя ми дава по 5 лева на ден, но аз си пестя за бъдещото следване. Не пия, не пуша и наблягам на учението", обяснява Божидар. От няколко месеца той е подложен на натиск да се ожени. "Баба и дядо, при които живея, искат да ме задомят. Вече са ми намерили и момиче - 14-годишна, от нашия квартал, която живее с родителите си в Испания. Разбрах, че там чисти църква и се казва Гина. Аз обаче нямам чувства към нея и не искам да се женя", казва Божидар, който

с отказа си на практика се изправя срещу неписаните закони на ромската общност

"При нас момичетата се женят на 12 години, а на 33 са вече баби. На 20 години един мъж вече трябва да е женен. Иначе го смятат за "шматка". Когато се ожени, момчето продължава да ходи на училище, за разлика от момичето, което щом се задоми, остава вкъщи. Аз обаче още не искам да ставам семеен", казва ученикът, за когото образованието е приоритет. Божидар успял да мотивира и майка си да учи. "Аз я убедих да си завърши средното образование и в момента тя учи задочно. Аз пък наблягам на българския и историята, защото ще ми трябват за изпитите по право", споделя младежът. Той благодари на Ромската Академия за Култура и Образование с председател дългогодишната общинска съветничка Стела Костова. " Всеки ден идвам в Академията, където ми помагат в учението, а аз се включвам в организацията на предстоящия Международен ден на ромите.

Стела Костова ми е пример за подражание като човек от ромски произход, постигнал много благодарение на образованието"

казва Божидар Михайлов. Той признава, че спазва християнските ценности и е активен член на евангелистката църква. Божидар смята да работи, докато учи право. "Няма кой да ме издържа, сам трябва да се оправям. Щом устоях да не се оженя, значи ще успея да стана и бракоразводен адвокат, и така ще съм първият юрист в квартал "Надежда", казва амбициозният Божидар.
За да изпълни мечтата си, момчето се нуждае от допълнителни уроци по български език и история. И обещава, че няма да разочарова учителите, които решат да му помагат.

Църквата и "Дари любов" в акция преди Великден

Сдружение "Дари любов" и столичният храм "Св. Възнесение Господне" организират акция за събирането на дрехи, обувки и играчки за хора в нужда. Даренията може да са нови или втора употреба и ще бъдат разпределени между социално слаби семейства от селата в община Петрич, които са подадени по списък от кметовете. Сдружението организира за трети път такава акция с подкрепата на православен храм "Възнесение Господне" в София. Тя ще се проведе на 16 и 17 април от 12 до 17 часа. Храм "Възнесение Господне" се намира на ъгъла на булевардите "Ситняково" и "Шипченски проход", срещу румънското посолство.
На 25 март "Дари любов" проведе акция в Благоевград под наслов "Ти имаш, някой - не" и набраните дарения бяха раздадени на бедни хора от Петрич. Тази година има увеличение на помощите и на участниците в акцията, отбелязват от сдружението. Целта му е да открие пунктове в цялата страна. От "Дари любов" вече са помогнали на почти 2000 души в община Петрич, град Банско, Разлог, Гоце Делчев, Ловеч, Троян и София.
"Дари любов" са подкрепили и ентусиастите от "Майска приказка", които за поредна година организират акция за заемане или подаряване на костюми и рокли на абитуриенти от бедни семейства и сираци. От сдружението ще помогнат с намирането на младежи, които се нуждаят от такава помощ. "Абитуриентският бал се случва само веднъж в живота... затова денят е толкова специален!", казват организаторите. "Завладени от еуфорията, много често не виждаме, че има и деца, за които той не е така бляскав, дори не е различен ден. Ние можем да променим това - всички заедно! Така ще подарим най-истинското щастие на деца, застанали на прага на живота си. Нека стартират в него успешно и с усмивка!" Към момента акцията е приключила, но всеки, който иска да помогне, може да се свърже на Фейсбук страницата на сдружение "Дари любов" и "Майска приказка" за повече информация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай