Божидар Димитров връща славата на Осми Приморски полк

Историкът поде инициатива за възстановяване на забравено офицерско гробище

Божидар Димитров връща славата на Осми Приморски полк  | StandartNews.com

Варна. След две години ще се чества един век от Първата световна война – най-голямата война, в която участва българският народ в своята история. „В нея българите постигат и най-величавите си победи, по-големи и от тия, които честваме от Балканската война", каза във Варна историкът Божидар Димитров.

В морската столица той стартира инициативата за набиране на средства за възстановяване на паметника и офицерското гробище в село Хума, Македония, където са загинали стотици български войни от Осми пехотен Приморски полк, които са се били при Яребична. Историкът посочи, че участието на България в Първата световна война може да се определи, като тежка позиционна война, в продължение на три години с много нападения, контранападения и щурмове на редица укрепления и наши позиции при Дойран, Каймакчалан, и между тях Яребична.

"Яребична е едно от най-оспорваните позиции. Това е връх в централната част на границата, където се е сражавал Осми Приморски полк", обясни Димитров. Той посочи, че навремето полковете са били формирани на териториален принцип, т.е. варненският полк си е от Варна и околните села, бургаският полк - от Бургас и т.н. По думите на историка Осми пехотен Приморски полк се е сражавал изключително смело храбро и е оставил три големи военни гробища – две братски могили на войниците и едно офицерско гробище с погребани 16 офицери в него. То се намира в двора на една църква в село Хума,където живеят само двама души –босненка и нейният съпруг, местен жител. Тогава такава е била практиката – войниците да се погребват в единични гробища или братски могили, докато офицерите са се погребвали в дворовете на църквите, защото това място се е считало за престижно, обясни Божидар Димитров. Той посочи, че общо българските гробища в Македония са 471, като по-голямата част са били безмилостно разрушени през 1966-а година по инструкция от Белград. Историкът добави, че обикновено оцелелите гробища се откриват в малки населени места, каквото е и село Хума.

Той посочи , че гробището е открито от Красимир Узунов, собственик на Агенция „Фокус". Към инициативата за възстановяване на гробището се включили активно и офицерите от запаса във Варна, каза още историкът. Божидар Димитров подчерта, че ще предложи на инициативния комитет – да се възстанови целият район около гробищата включително църквата и дворът й. Необходимите средства са около 100 000 лева ,каза той предвид опита си във възстановяването вече на 10 военни гробища.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай