Вторник,

Бойко мести Районния съд във военното НДК

От: Администратор -
2634
Бойко мести Районния съд във военното НДК
A
A
A

София. Районният съд ще има нова сграда след решение на Министерския съвет. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който днес заедно с МВР шефа Цветан Цветанов, правосъдния министър Диана Ковачева и шефката на Софийския градски съд Владимира Янева посетиха сградата в столичния кв. "Лозенец". „В т.нар. военно НДК ще бъдат преместени наказателното отделение на районния съд и районната прокуратура", заяви Борисов след срещата си с и.д. председателя на СРС Методи Лалов в сградата на Софийския районен съд. Г-жа Янева и г-н Лалов благодариха за усилията, които полага правителството за намиране на адекватни решения на наболелите проблеми.


След проведения разговор стана ясно, че по време на предстоящото заседание на Министерския съвет се очаква да бъде разгледано решение за предоставяне на 10 млн. лв. от бюджета на Министерството на отбраната по бюджета на Министерството на правосъдието, за да може в бизнес сградата с хотелски комплекс в центъра на София, т.нар. военно НДК да бъдат преместени наказателното отделение на районния съд и районната прокуратура. „По този начин осигуряваме адекватни условия за работа на около 600 души, включително и на хората от администрацията – деловодство, архив. Въпреки преместването, няма да отнемаме правото за ползване на сградата на Софийския районен съд.”, категоричен беше премиерът Борисов. Той допълни, че държавата ще отпусне допълнително средства в размер на около 4 млн. лв. на Столична община, свързан с реализацията на проект, чрез който да бъде изграден подземен паркинг, удобен за служителите.
 
Утре правителството ще обсъди отнемането поради отпаднала нужда от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти” правото на управление върху част от имот – публична държавна собственост. Той се намира в гр. София, местност „Лагера”, бул. „Цар Борис III” N54 (сградата на ГУСВ). „Ще  предоставим безвъзмездно терена за управление на Министерството на правосъдието, за нуждите на около 500 души от Софийския районен съд и Софийската районна прокуратура.”, заяви министър-председателят. Той подчерта, че за целта от държавния бюджет ще бъдат осигурени 6.9 млн. лв. Имотът обхваща трети, четвърти и пети етаж на административната сграда и 10 паркоместа.
 
Министър-председателят допълни, че ще бъдат опуснати и поетапно 90 млн. лв. през следващите 3 години за строителството на съдебна палата в гр. Варна, ако преговорите със строителя завършат успешно.
 
“Сградите, които към момента се ползват от магистратите и служителите на органите на съдебната власт на най-натоварения съдебен район в страната не удовлетворяват нуждите от подходящи условия за изпълнение на функциите им. Необходимостта от намирането на подходящ имот, съобразен като функционалност и площ със специфичните потребности на правораздавателната дейност доведе до реализиране на инвестиционните намерения на Министерството на правосъдието по преустройство.”, изтъкна министър Диана Ковачева.

„Защо го взимаме сега и го прехвърляме тук? Защото през годините така са го насадили, такива нарушения са правени, че всичко е в съда. И взаимно са се блокирали и не можем да го прехвърлим", казва премиерът цитиран от БНР.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички