Бой като на кино за доктора от Кан

Няма да напусна Спешна помощ, но искам полицай в линейката, казва д-р Йорданов

Бой като на кино за доктора от Кан | StandartNews.com

"Един тъжно красив филм, който хваща за гърлото" - това е една от оценките на критиците за филма "Последната линейка", който преди 1 г. взе в Кан приз за откритие. Документалната лента разказва за работата на екип от столичната Спешна помощ. Едва ли главният му герой д-р Красимир Йорданов е предполагал, че ще се окаже и централен персонаж в друга, житейска лента. Преди два дни той, медицинската сестра и шофьорът на линейката им бяха нападнати и бити през нощта срещу събота, 25 май, след като се отзовали на спешно повикване за момиче в безсъзнание. Екипът е извикан час след полунощ от група младежи в нетрезво състояние, които се събрали на домашен купон за абитуриентски бал. Полицията е задържала шестима - сред тях и една жена. Трима от арестуваните за побоя имат наложени мерки за задържане 72 часа. В ареста остават двама мъже - на 33 и 45 г., и жена на 37 г. Препилото момиче - 15-годишната Таня Г., все още е в токсикологията на "Пирогов". Вече е добре и вероятно през седмицата ще бъде изписано, обясниха пред "Стандарт" лекари.

"Абе, щом сме ги били, значи е имало защо" - това е написал във Фейсбук Борислав Ангелов, приятел на препилата Таня. Момичето бе прието в "Пирогов" с 4,3 промила алкохол в кръвта, след като нейната компания преби екипа на Спешна помощ. Коментарът Борислав прави по повод на мнение на 19-годишния абитуриент Ади Попов, в чийто дом се разигра скандалът. В профила си младежът е написал: "Таня, дръж се, ние сме с теб", а се е заканил на медиците с думите: "Ей, балъчета, бавихте се 20 мин, как лъжете!". Всъщност точно "забавянето" на линейката с д-р Красимир Йорданов е повод за боя.

Четири минути след полунощ в събота на тел. 112 получават сигнал, че има момиче в безсъзнание. Само за 5 минути линейката пристига на адреса в кв. "Овча купел". Екипът обаче е посрещнат от агресивна компания. "Имаше една жена, видимо много пияна, която хвана сестрата за косата и тръгна да я влачи по земята и да я налага с юмруци без никакво обяснение", разказа пред БНТ д-р Красимир Йорданов. В това време я наобиколили още 6-има мъже и започнали да я удрят в главата с шутове и юмруци.

Останалите се нахвърлили върху шофьора, скъсали му якето, повалили го на земята, започнали да го ритат. "При положение, че вече съм натоварил момичето - момичето беше пияно, дойде си на самоход. Само пияна и няма други усложнения, самата тя ми каза, че е пила уиски с бира", обяснява д-р Йорданов. След като установил състоянието на 15-годишната Таня, лекарят тръгнал да помогне на колегите си. "В този момент мене ме повалиха. Значи, първо ме удариха по врата, след това започнаха да ме душат и ме свалиха на земята. Тях не ги интересуваше на практика живота на момичето, за което отидох, тях ги интересуваше да си излеят яда на определени хора. Че бяха пияни - всичките бяха пияни, половината бяха дрогирани", споделя д-р Йорданов.

След като се разправили с медицинския екип, разярените младежи излели яда си и върху линейката. Започнали да чупят стъкла, да ритат бронята. Медицинската сестра успяла да се измъкне, обадила се на тел. 112 и се скрила. Шофьорът тръгнал с линейката, а лекарят останал да намери сестрата. Полицията бързо дошла на мястото, арестували шестима. Съседите определят абитуриента като конфликтен. Цялата тайфа били кибритлии. Познати разказват за тях, че ходят по мачове и участват в мелета.

Във Фейсбук профила на 19-годишния Ади Панов има снимки от футболни срещи, такива с логото на ЦСКА, както и свастики.

Нападнатият и бит медицински екип се възстановява след травмата и стреса с контузии и синини от ритници. Д-р Йорданов се закани, че повече няма да ходи на адрес без полиция. Но няма намерение да напуска работата си.

"Целият ми живот мина в тази служба, обичам си работата, но искам аз да имам определен статут, а не да ме подхвърлят като листо на есенен вятър", споделя пред БНТ д-р Красимир Йорданов. 1 г. след като се прослави с "Последната линейка", медикът не е променил мнението си. И преди година в интервю за "Стандарт" призна, че е отказал оферта от 5000 евро заплата, за да работи във Франция, по време на фестивала в Кан.

Вчера шефът на д-р Йорданов - директорът на Спешна помощ-София д-р Георги Гелев, призна, че е потресен от инцидента. Той е категоричен, че ще заведат дело срещу нападателите. "Лекарят е лидер в обществото. Не сме бандити, крадци и убийци. Ние сме същите, каквито са полицаите, не може да ни бият! Това са ни най-добрите лекари, а някакви пияници, 20 човека, ще ми бият лекарите!

Трябва новият парламент да предприеме законодателни мерки, които да гарантират сигурността на лекарите. Крайно време е да се обърнете към парламента и ги попитате кога ще гласуват да сме по статута на държавния служител, на МВР", заяви д-р Гелев пред "Стандарт". И зам.-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков призова на специален брифинг в събота депутатите час по-скоро да приемат промените в Наказателния кодекс (НК), гласувани от 41-вото НС на първо четене. Според Ненков, ако за нападение над лекар се полага по-тежко наказание, това ще послужи възпитателно за други хулигани, дръзнали да посегнат на хора, които изпълняват служебните си задължения. Затова МЗ ще се ангажира да предложи промени, които в бъдеще да предотвратят подобни инциденти. Ненков предлага да бъдат инсталирани и паник-бутони в линейките, които да служат на екипите при подобни инциденти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай