БОРКОР: Службите да проучат кандидата за "Белене"

БОРКОР: Службите да проучат кандидата за "Белене" | StandartNews.com

София. Хубаво е България да си направи една инвентаризация на всички знакови дела. Те може да бъдат проверени от магистрати с безупречно минало. Такава препоръка направи шефът на антикорупционната към Министерския съвет, известна като БОРКОР, Елеонора Николова пре бТВ.

Сега, когато всички са на вълна „Белене", ръководителят на БОРКОР даде пример с доклад на Върховна касационна прокуратура, от който ставало ясно, че според обвинението високопоставени длъжностни лица не могат да бъдат преследвани за злоупотреби, свързани с проекта. Те били две категории - овластените и онези, които управляват имущество. „Преди време се смяташе, че наказателно отговорни могат да бъдат и двете групи," отбеляза Николова. „Дори да е имало престъпни схеми около „Белене", те не могат да бъдат доказани, ако се приеме логиката на ВКС," добави тя.

„В енергетиката говорим за милиарди. Спешно трябва да се събере информация за дружествата, които участват в консорциума, проявил интерес към „Белене"," каза още Николова в коментар по темата за американския кандидат инвеститор „Глобъл пауър консорциум", който иска да строи втората българска ядрена централа като частен проект. Николова е категорична, че това е работа на службите, „за да не се стига до ситуации като с приватизацията".

„Както сме свикнали да казваме в България, всичко е възможно," така шефът на антикорупционната комисия към Министерски съвет Елеонора Николова коментира делото за източване на средства по програма САПАРД, което шокира пристигналия миналата седмица в България шеф на ОЛАФ Джовани Кеслер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай