Болниците няма да връщат пациенти заради пари

Болниците няма да връщат пациенти заради пари | StandartNews.com

София. Болниците няма да връщат пациенти заради липса на финансиране, каза директорът на здравната каса Пламен Цеков пред бТВ. Повод за думите му станаха новите правила, по които общественият фонд ще плаща на лечебните заведения догодина.

От 1 януари здравната каса се готви да затегне правилата, по които отпуска пари на болниците, за да лекуват хората. Идеята на институцията е вече да има лимити не само за броя на пациентите, които минават в една клиника, а и по отделните диагнози. Както и поне 30% от пациентите им да са спешни случаи. Това породи недоволството на медиците. Според зам. председателят на лекарския съюз Юлиан Йорданов новите правила обричат пациентите на чакане или на прехвърляне от едно заведение в друго.

Това не е вярно, болниците могат да получат повече средства, ако се окаже, че пациентите им нарастват основателно, контрира Цеков. Според него преразпределение на парите може да става само за няколко часа, тъй като лечебниците вече ще се отчиатат онлайн всеки ден. Това пък ще позволи на касата да знае във всеки момент откъде може да пренасочи средства към нуждаещите се клиники.

За следващата година от институцията са заложили и 1.6 млн. души, за чието лечение да платят в болниците. Това е същата цифра като през миналата и тази година, така че недостиг на пари не може да има, аргументира се Цеков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай