Вторник,

БНР спира да излъчва заради стачката

От: Администратор -
A
A
A

Журналистите от Националното радио се заканиха да спрат предавания заради орязаните им хонорари. Медията събира подписка с искане за оставка на ръководството на БНР, тъй като по думите им не менажирало правилно медията и настройвали служителите един срещу друг. Ето и текстът на декларацията на журналистите:

"До:
Генералния директор на БНР
Управителния съвет на БНР
Копие до:
Парламентарната комисия по културата и медиите
Съвета за електронни медии
Съюза на българските журналисти
Министерството на финансите
ДЕКЛАРАЦИЯ
От работещите в „Хоризонт", „Христо Ботев" и „Радио София"

След провелото се на 12. 05. 2015 г. Общо събрание на БНР смятаме, че всички възможности за конструктивен диалог са изчерпани. Държим колегите ни от БНР, нашите слушатели и работодатели да знаят, че не става дума само за пари, а за етика и професионализъм в управлението.

Искаме оставката на генералния директор на БНР Радослав Янкулов и членовете на Управителния съвет на БНР, защото:
- Г-н Янкулов не изпълнява основни точки от концепцията, с която беше избран за генерален директор на БНР;
- За ефективността на управлението говорят и назначенията на ръководители на водещи структури (напр. директорите на програма „Хоризонт" и на дирекция „Техника), от които впоследствие сам се отказа;
- Ръководството на БНР се провали при първото голямо предизвикателство в мандата си - изискването за съкращаване на разходи на персонал през 2015 г. (съгласно чл. 48, ал. 2 от Закона за държавния бюджет за 2015 г. и във връзка с Писмо изх. № 92-00-72 от 19.03.2015 г. на МФ). Показателно е, че другите обществени медии - БТА и БНТ - се справиха с това изискване, без да намаляват доходите на служителите си.

- От началото на преговорите с работещите в радиото през април, генералният директор и членовете на УС предоставят избирателна информация на синдикалните лидери и почти никаква на останалите работещи в радиото.
- Ръководството недопустимо си позволи да конфронтира служителите по програми, звена и длъжности.
Намираме подобно поведение за несъвместимо с моралните и мениджърските качества, на който и да е управленски екип!

Затова настояваме:
1. За оставка на генералния директор и членовете на УС на БНР;
2. За експертна оценка от независими консултанти на системата за управление на БНР, която да покаже финансовото състояние на институцията и да измери ефективността на отделните звена и дейности. Резултатите да бъдат обявени публично.
3. Съкращаването на разходите да се обвърже с реална реформа в институцията, която да оптимизира дейностите, да доведе до справедливо разпределение на ресурсите и да създаде условия за развитие и качество на програмите.
Приемете тази декларация като подготовка за ефективни протестни действия.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички