Събота,

БНР спира да излъчва заради стачката

От: Администратор -
2805
БНР спира да излъчва заради стачката
A
A
A

Журналистите от Националното радио се заканиха да спрат предавания заради орязаните им хонорари. Медията събира подписка с искане за оставка на ръководството на БНР, тъй като по думите им не менажирало правилно медията и настройвали служителите един срещу друг. Ето и текстът на декларацията на журналистите:

"До:
Генералния директор на БНР
Управителния съвет на БНР
Копие до:
Парламентарната комисия по културата и медиите
Съвета за електронни медии
Съюза на българските журналисти
Министерството на финансите
ДЕКЛАРАЦИЯ
От работещите в „Хоризонт", „Христо Ботев" и „Радио София"

След провелото се на 12. 05. 2015 г. Общо събрание на БНР смятаме, че всички възможности за конструктивен диалог са изчерпани. Държим колегите ни от БНР, нашите слушатели и работодатели да знаят, че не става дума само за пари, а за етика и професионализъм в управлението.

Искаме оставката на генералния директор на БНР Радослав Янкулов и членовете на Управителния съвет на БНР, защото:
- Г-н Янкулов не изпълнява основни точки от концепцията, с която беше избран за генерален директор на БНР;
- За ефективността на управлението говорят и назначенията на ръководители на водещи структури (напр. директорите на програма „Хоризонт" и на дирекция „Техника), от които впоследствие сам се отказа;
- Ръководството на БНР се провали при първото голямо предизвикателство в мандата си - изискването за съкращаване на разходи на персонал през 2015 г. (съгласно чл. 48, ал. 2 от Закона за държавния бюджет за 2015 г. и във връзка с Писмо изх. № 92-00-72 от 19.03.2015 г. на МФ). Показателно е, че другите обществени медии - БТА и БНТ - се справиха с това изискване, без да намаляват доходите на служителите си.

- От началото на преговорите с работещите в радиото през април, генералният директор и членовете на УС предоставят избирателна информация на синдикалните лидери и почти никаква на останалите работещи в радиото.
- Ръководството недопустимо си позволи да конфронтира служителите по програми, звена и длъжности.
Намираме подобно поведение за несъвместимо с моралните и мениджърските качества, на който и да е управленски екип!

Затова настояваме:
1. За оставка на генералния директор и членовете на УС на БНР;
2. За експертна оценка от независими консултанти на системата за управление на БНР, която да покаже финансовото състояние на институцията и да измери ефективността на отделните звена и дейности. Резултатите да бъдат обявени публично.
3. Съкращаването на разходите да се обвърже с реална реформа в институцията, която да оптимизира дейностите, да доведе до справедливо разпределение на ресурсите и да създаде условия за развитие и качество на програмите.
Приемете тази декларация като подготовка за ефективни протестни действия.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички