Близки и приятели почетоха паметта на загиналите край Кербала

Близки и приятели почетоха паметта на загиналите край Кербала | StandartNews.com

Близки, приятели и колеги се събраха на гробищата в Русе, за да почетат паметта на загиналите български рейнджъри в база „Индия" в Кербала, предаде БГНЕС.

Сред жертвите преди 12 години бе и офицерски кандидат Антон Петров. Русенецът загина само две седмици, след като навърши 26 години.

Както всяка година, на гроба му дойдоха и бойните му другари от 68-а бригада „Специални сили" в Пловдив. С едноминутно мълчание и падане на колене присъстващите отдадоха своята почит към героизма на българските военнослужещи.

Лелята на Антон Петров - Нели Станчева, цитира откъс от дневника на рейнджъра, който сякаш е предчувствал ранната си смърт.

„Не мисля, че ще остарея, и това не ме интересува. Аз изживях един пълен живот, аз наистина направих всичко и ако утре умра, не давам за това и пукната пара", написал Антон.

Коледните празници вече не са същите, сподели майката Иванка Петрова. Въпреки това тя и семейството на офицерски кандидат Валентин Донев, загинал в Ирак през май 2005 г., са украсили символично като коледно дръвче елхата, засадена до гробовете на двамата военнослужещи.

За да пази жива паметта на Антон, всяка година по Коледа семейството му дава стипендия на ученик от Професионалната гимназия по корабостроене в Русе, където е учил Антон Петров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай