Вторник,

Българи напълнили Истанбул с папагали?

От: Пламен Вълков -
A
A
A

Българи са в основата на нашествието на зелени папагали в Истанбул. Колонии от зелени папагали заливат гъстонаселените градски квартали и се разхождат свободно в тях, сигнализират орнитолозите, пише БНР.

Екзотичните птици летят винаги дружно на ята и си помагат в трудни моменти. Силното увеличение на броя им е напаст, която заплашва да навреди на фауната на града край Босфора и това е тревожно, коментира биологът Керем Бойла.

Той посочва няколко причини за увеличението на колониите от иначе красивите екзотични пернати.

"Смятаме,че една от причините е нелегалният трафик на този вид птици през граничните пунктове",обяснява той.

Много активен е каналът за нелегален трафик на папагалчета е през границата с България, контролиран от т.н."птича мафия". Зелените папагалчета, които турците наричат мухаббет кушу (птиче за разговорка), са много търсени на птичите пазари в големите градове като Истанбул, Бурса и др. В медиите често се появяват съобщения за разкрити пратки папагалчета при опит да бъдат внесени нелегално от България. Конфискуваните от митничарите пернати след време се пускат на свобода. А контрабандистите се отървават обикновено с административни глоби.

"Преди няколко години стана катастрофа край Истанбул с камион, който превозваше голяма пратка папагали. Стотици птици се разлетяха от кафезите.

Предполагаме, че към момента в Истанбул има над 5-6 хиляди папагала, докато преди 3-5 години бяха само стотина. Турците обичат зелените папагалчета, те са част от живата природа на Истанбул, но са нападнали града, настанявайки се в гнездата на другите живи обитатели като гарги, прилепи, катерици и всъщност нарушават фауната на града", казва биологът.

Другата причина е обилната храна, която жителите на градските квартали оставят на открити места. Орнитолозите призовават населението в кварталите на града да не оставя хранителни отпадъци на открито и така да храни папагалите.

фото ЕПА/БГНЕС

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички