Бизнесмени даряват за България в Лувъра

Бизнесмени даряват за България в Лувъра | StandartNews.com

Това е инвестиция, която ще се връща идните години, каза Красимир Станев

Десетки бизнесмени даряват средства за рекламата на България в Париж по време на тракийската изложба в Лувъра. Кампанията по инициатива на в."Стандарт" - "Дари за България", набра скорост. Кметове, институции и общественици вече направиха своите преводи, за да се събере недостигащата сума от 200 000 лв. за мащабна реклама във френската столица на изложбата и страната ни.
Доайенът на туристическият бранш Благой Рагин първи се включи в кампанията. А след него същото направиха едни от най-известните и големи бизнесмени в България. "Цоло Вутов, Лъчезар Цоцорков, Ветко Арабаджиев и още много, много други мои приятели и колеги подкрепят кампанията", каза пред "Стандарт" Рагин. Председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация обяви, че още днес организацията ще внесе своята скромна лепта от 500 лв. Оттук нататък всеки от нашите членове отделно може да подкрепи тази достойна национална кампания, допълни той.

Изпълнителният директор на "Албена" АД Красимир Станев определи като изключително добра инициатива изложбата на българското тракийско съкровище. "Убеден съм, че това е положителна инвестиция, която тази година не - но в следващите ще донесе дивиденти за страната ни. Самият аз имах възможност да се убедя в това преди 4-5 години, когато част от съкровището бе изложено в една частна галерия в Париж. Тогава посетих изложбата и с очите си видях на какъв огромен интерес се радва", заяви бизнесменът. По думите му подобни изложби са признание за страната ни и е добре за бизнеса, че ще бъде показана част от културата ни в най-посещавания музей в света. "Вярвам и съм убеден, че ще бъде изложено съкровището по подобаващ начин. Затова трябва да има и чудесна разгласа и да се знае в кое крило и в коя зала на Лувъра може да бъде видяно. Това е пътят да покажем по един агресивен начин в добрия смисъл на думата "агресивен" страната си", каза Станев. Той бе категоричен, че подкрепя такива инициативи. "Албена" АД е основен спонсор на Софийската опера, която в средата на септември ще гостува с "Нибелунгите" на Вагнер в Южна Бавария".

Сметка за дарението:

Министерство на културата
IBAN: BG06BNBG96613000175501
BIG: BNBGBGSD
Българска народна банка

Карастоянова: Кампанията е проява на родолюбие

Всички шефове на парламентарни групи получиха вчера писмо призив от председателя на комисията по култура в парламента Поли Карастоянова. "Позволете ми да се обърна към Вас във връзка с откриването на изложбата "Епопея на тракийските царе, археологически открития от България" на 14 и 15 април 2015 г. в Лувъра", пише Карастоянова до колегите си депутати. И ги призовава да подкрепят инициативата на в. Стандарт "Дари за България" относно съпътстваща реклама на изложбата в Париж. "Подкрепата за българската култура е проява на родолюбие, а представянето ни в сърцето на Европа е имиджова платформа, на която е необходима и политическа подкрепа", пише още Карастоянова.
Тя припомня, че кметове и бизнесмени вече са изразили готовност да подпомогнат каузата "Дари за България".

И Казанлък се представя с изложбата в Лувъра

Представянето на Казанлък е част от съпътстващата програма около откриването на изложбата "Епопеята на тракийските царе" в Лувъра. Общината, на чиято територия са открити най-ценните експонати при разкопките на могили в Долината на тракийските царе, се надява да привлече вниманието на френската публика като интересна туристическа дестинация. Освен с богатото си историческо минало градът разчита да впечатли и с уникалната казанлъшка маслодайна роза, високачественото розово масло и минералните извори в района. Местни фирми, занимаващи се с розопроизводство, ще заминат с официалната делегация за откриването на изложбата, съобщи кметът на Казанлък Галина Стоянова. Те ще участват в специално организирания българо-френски делови форум. Предприемачите ще търсят партньори от френската парфюмерийна индустрия. Освен тях в Париж ще заминат и представители на големите компании от машиностроенето и хидравликата в Казанлък, съобщи кметът Галина Стоянова. Градоначалникът е решила да даде възможност на двама обикновени казанлъчани също да присъстват на откриването на безпрецедентната българска изложба в най-големия музей в света. "Започваме кампания за участие в анкета с въпроси, характерни за историята на Долината на тракийските царе. След което ще се изтеглят двама участници, които ще заминат за Париж да участват в откриването на изложбата в Лувъра и представянето на Казанлък", обясни Стоянова.

Биоменю с Кримски чай на остров Св. Анастасия

С ново меню в ресторанта и лекарната ще бъде открит круизният сезон на остров Света Анастасия, съобщи шефката на ОП "Туризъм" в община Бургас Кристина Вълчева. Екипът пази в тайна рецептите, с които ще изненадат първите туристи. Акцент в новото меню ще бъдат ястията от биопродукти. Те ще се приготвят от натурални съставки, характерни за морския регион. В лекарната на острова пък за първи път ще се предлага екзотичният кримски чай, който расте само в Странджа.
Първите круизи най-вероятно ще тръгнат още след две седмици. "Ако времето позволява, ще успеем да се подготвим за първите туристи още в началото на април или най-късно в средата на месеца. Превозът ще се осъществява с общинския кораб "Анастасия", който ще работи 7 дни в седмицата с минимум 3 курса на ден. Ще бъдат наети и частни кораби, които също ще правят курсове до острова", каза Вълчева. За първи път през този сезон на острова ще има и сватба. Тържеството е планирано в края на месец юли. В момента на острова вече започва трескава подготовка за предстоящия сезон. Ще бъдат направени козметични ремонти на сградите. За две седмици ще бъдат отстранени и щетите, които морските бури нанесоха през зимата.

Реставрират Перперикон с норвежки крони

Скалният град Перперикон е един от 7-те обекта, които ще бъдат реставрирани със средства от норвежката програма. Това обяви проф. Николай Овчаров, който през последните години работи на светилището в Родопите. Със сумата от 1,5 милиона лева ще бъдат реставрирани Архонтската резиденция, северната стена и оцелялата крепостна кула. Историкът поясни, че след тази реставрация скалният град ще може да бъде видян в неговия пълен блясък. "Автентичното разкритие ще бъде маркирано в съответствие с международните документи", уточни археологът, който е известен като противник на пълната реставрация. Другите проекти, които ще бъдат изцяло финансирани по тази програма, са църквата "Рождество Богородично" в село Миланово, община Своге, медиен проект "Антична София", античният керамичен център в Павликени, Програма за популяризирането на културното наследство на Велико Търново, тракийските могили "Хелвеция" и Грифоните" край Казанлък и Старият мост над Марица в Свиленград.

Проф. Овчаров се спря и на поредните антибългарски инсинуации в македонските и сръбски елетронни медии, които тиражираха статията на самозавания скопски "историчар" Самоел Ратевски. Според автора, понятието "българин" нямало етническо съдържание и означавало вулгарен и прост човек. И че самите българи, живеели там в началото на ХIХ век във Влашко се самоопределяли като сърби и отчасти като гърци. "Причината за това е прозаична", поясни професорът. "Влахия е била васална на Османската империя, и когато турците са идвали да събират данъци по тези места, са имали претенции към българите, живеели там като към свои поданици. Затова и нашите се наричали сърби и гърци - елементарен номер, за да се избегне плащането на допълнителни данъци, а не липса на българско самосъзнание", отсече професорът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай