Бизнесът в Сливен инвестира в "Туида" (ОБЗОР)

Бизнесът в Сливен инвестира в "Туида" (ОБЗОР) | StandartNews.com

Проф. Божидар Димитров препоръча реставрация до зъбер, обеща археолози и пари

Предприемачите в града на Сините камъни ще обединят сили за превръщането на крепостта в туристическа атракция

Фонд, в който да се събират пари за реставрация на крепостта "Туида", да направят сливенските хотелиери. Призивът към своите колеги направи Радостин Бозуков, собственик на хотел "Национал", който е най-големият в града на Сините камъни. Бозуков бе сред участниците в дискусия, организирана от вестник "Стандарт" и общината, в рамките на кампанията "Чудесата на България".

"Градът на Сините камъни е много богат на културни забележителности. Тук кипи от история. Факт е, че повече от 10% от всички мои клиенти признават, че са дошли заради крепостта "Туида". Тя обаче трябва да се разработи и да стане истинска крепост със стени и всички други атрибути. Затова се обръщам към видните ни историци - проф. Николай Овчаров и проф. Божидар Димитров, да помогнат. Ние, хотелиерите, сме готови да се обединим и да съберем средства, защото от това ще спечели целият град", заяви Радостин Бозуков. Той подчерта, че трябва да се обърне внимание на уникалния тунел, дълъг над 50 метра, по който през Средновековието жителите на крепостта са се спасявали в Балкана при опасност.

"Готов съм да отделя 4 млади археолози, които да работят по "Туида" цяла година. Вие ще давате част от парите, общината също ще помогне, а третата част ще е от Националния исторически музей /НИМ/. Трябва тези уникални крепости, които имате, да започнем да ги възстановяваме до степен, че хората да ги разпознават и да ги посещават", отговори шефът на НИМ проф. Божидар Димитров.

В момента крепостта е реставрирана до 80 см височина. Направете нов проект - за вдигане на 30-40 метра, до зъбер, препоръча шефът на НИМ. Същото се отнася и за уникалната твърдина "Кипиловско кале" в община Котел до село Кипилово, каза проф. Димитров.

Крепостта "Кипиловско кале" е една от най-запазените в България. Тя е от V-VI век и на много интересно място, обясни проф. Николай Овчаров. Той посочи, че Сливен е територия с изключително богато културно наследство, с много паметници. Всички те са разположени удобно и близо до магистралата. "Считам, че при едно цялостно разкриване към крепостта "Туида" ще има непрекъснат интерес, като към Перперикон. Сливен обаче има не само "Туида", но и много могили с ценни находки, които са вече в регионалния исторически музей. Голяма част от тях бяха открити от покойния ни колега Георги Китов. Трябва да се разкрие и част от Котел, която е непозната", каза проф. Овчаров. Според него е нужен индустриален туризъм като дял от културния. "Като съветник на министъра на културата и като професионалист ще бъда на страната на Сливен при всички усилия на местната общност да привлече повече туристи, разчитайки на културно-историческото наследство, което имате в изобилие", обеща проф. Овчаров.

Стамен Янев обеща: Търсим инвеститор за Минералните бани

Има възможност за безвъзмездно финансиране от 500 000

Инвеститор за Сливенските минерални бани обеща да намери изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев. Дайте ни проект, ще го представим пред инвеститорите и ще намерим такива, гарантира той. Янев препоръча проектът да се направи по линия на креативната и рекреативна индустрия - човек и здраве.

За да се случи това, обаче първа стъпка е уреждане на собствеността на баните, стана ясно на дискусията на "Стандарт". В момента община Сливен е собственик само на сградата на банята и на автобусната спирка за нея. Започнали сме процедурата по уреждане на собствеността, изготвен е анализ, каза кметът Стефан Радев. Липсата на собственост е основна спънка пред общината за развитието на културно-исторически туризъм, балнеология и СПА. И ако за Сливенските минерални бани процесът е започнал, за местността Карандила проблемът е повече от сериозен. Тя няма дори общ устройствен план, което не позволява изготвянето на ПУП. Почти цялата местност Карандила е горски фонд освен стадиона, за който са предприети стъпки за отдаване на концесия.

Все още е отворена процедура пред националния иновационен фонд за финансиране на научноприложни проекти с цел въвеждането им в бизнеса. Там има възможност за безвъзмездно финансиране до 500 хиляди лева. Срокът за кандидатстване е краят на месеца и призовавам хората тук и ръководството да се възползват, препоръча още Стамен Янев. Сливен е място с история - център на индустрията през ХIХ век. Това предопределя, че тук има будни хора, които могат да бъдат носители на иновации, каза Янев. Според него няма магическа формула за привличане на инвестиции. Важно е обаче държава и бизнес да седнат и да видят с какво разполага регионът, какви възможности има. "Ние правим всичко възможно, но не можем да постигнем това, което всички искаме, без помощта на държавата. А всички искаме да привлечем инвестиции, от които да спечели туризмът, а оттам и цялата общност в Сливен", заяви кметът Радев.

Издават спешно "паспорти" на чудесата

Административна и методическа помощ при уреждане собствеността на сливенските чудеса обеща Министерството на културата. Доц. д-р Венцислав Велев, директор дирекция "Регионални дейности", гарантира, че ведомството му ще съдейства на Сливен максимално бързо да получи пълно право на собственост върху най-старата фабрика на Балканите - фабриката на Добри Желязков. Сградата на първата в Османската империя текстилна фабрика е паметник на културата. Общината иска да я превърне в топмузей, в който на всеки етаж ще има различна експозиция от историята на Сливен и България.
От 2014 г. фабриката е прехвърлена на общината, но част от двора и половината от първия етаж, в който се помещава музеят на текстила, все още не са общинска собственост. Затова Сливен не може да кандидатства с проекти по национални и европейски програми.

Кметът на Сливен Стефан Радев и областният Татяна Петкова започват спешна подготовка на документите за собственост както на фабриката, така и на Сливенските минерални бани и местността Карандила. Според доц. Велев може да разчита и на своето изключително богато нематериално културно наследство. "Вие имате обичаи и традиции, които могат да станат атракции. В Сливен например се провежда единственият в България Национален фестивал на детската книга, който е уникален", заяви доц. Велев. Той обеща изключително съдействие от страна на министерството за всички стъпки, които общината предприема.

Горди сме с 1225 паметника

Татяна Петкова, областен управител на Сливен

Аз съм горда, че съм областен управител на регион, пълен с история. В нашата област има 1255 паметника на културата. Имаме природни феномени. До момента държавата е предоставила сградата на първата фабрика на Балканите на регионалния исторически музей. Тя обаче трябва да се довърши. Имаме и много други места, чрез които можем да привличаме туристи. Сливенските минерални бани е едно от тях и по него ние работим активно с местната власт. Считам, че крепостта "Туида" трябва да се превърне във водеща за привличане на туристи в Сливен. Да не забравяме, че покрай нашия град и около него е Долината на тракийските царе. Не трябва да забравяме и районите на Нова Загора, Твърдица и Котел. Там също има изключително атрактивни туристически дестинации, които трябва да се разработят.

Възраждат с европари читалищата по селата

Проекти за 2,1 млрд. лева подадени за малката инфраструктура

Земеделието дърпа напред местната икономика, каза министър Десислава Танева

Има голям интерес към възраждането на читалищата по селата. Това показват подадените проекти по мярката за малката инфраструктура от Програмата за развитие на селските райони. "Предварителните резултати показват, че имаме подадени 925 заявления на стойност 2,1 милиарда лева. Удовлетвореността е 32%, тъй като общият бюджет за този прием е 350 милиона евро. Най-голям интерес има към културните инвестиции, което включва предимно читалищата в страната. Там удовлетвореността е 18%", каза земеделският министър Десислава Танева, която участва в дискусията. "Надявам се в нашия град да се случват хубави неща, защото изпуснахме много време през последните години", каза министър Танева, която е от Сливен. "Аз изпитвам известна доза тъга. Обикалям България и голяма част от Европа и света. Тъжно ми е, че нашият град чувствително изостана от другите общински центрове. Това е факт, който всеки от нас трябва да знае", посочи агроминистърът. И допълни, че само чрез общи усилия Сливен може да се изравни с общини, от които изостава. "Това е първото ми послание: нека да се обединим, включително да се обедини и бизнесът, който виждам, че присъства на дискусията. Цел на всички ни е Сливен да стане по-добро място за живеене".

В същото време в Сливен сектор "Земеделие" е с два пъти по-голям дял в местната икономика, за разлика от други региони. "Ако в държавата този процент е 5,3, тук е 11%. Всички производители на храни са два пъти по-важни за нашия регион. Без техните доходи и заетост Сливен няма да може да върви напред", заяви Десислава Танева.

Търсят 1,5 млн. за ремонт на сградата

1,5 млн. лева са нужни за ремонта на сградата на текстилната фабрика, която държавата предостави на Сливен за музей. Това обяви Николай Сираков, директор на Регионалния исторически музей в Сливен. "Целият трети етаж ще бъде свързан с образованието на децата, ще има детски работилници и уроци по история, както и изнесено ателие на нашите реставратори. Вече прехвърляме голяма част от архива в тази сграда, но имаме нужда от помощта на държавата. До Освобождението тази сграда е била най-монолитната в България след Рилския манастир. Нашата цел е там да покажем Сливен в неговия най-бляскав период през Възраждането, когато е бил водещ и в националноосвободителното движение, и като индустриален, и като културен център", каза още Сираков.

Трябва ни спешна помощ за тунела

Мая Иванова, ръководител крепост "Туида"

За нас е от първостепенно значение да се намерят пари за финансирането на разкопките на тунела, който трябва да се реставрира. Той минава под река Асеновска. Външните стени се рушат, те също имат нужда от реставрация, затова се надяваме държавата да помогне. След реализацията на проекта, по който бяха инвестирани 5 милиона лева за крепостта "Туида", ние работим активно вече 18 месеца. В същото време имаме нужда от още подкрепа за цялостно завършване на крепостта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай