Бившите партньори обичайни заподозрени за убийства

Бившите партньори обичайни заподозрени за убийства | StandartNews.com

Между 150 и 170 изнасилвания стават в България всяка година. Това съобщи на конференция в Плевен на тема „Да дадем своя глас срещу насилието" Златка Мачева, председател на сдружение „Център Отворена врата". Тя се позова на данни от полицията и прокуратурата. Според нея близо един милион българки са преживели някаква форма на насилие в детството си.

В Европейския съюз една от всеки пет жени е била изнасилвана. 22 на сто от представителките на нежния пол са били жертви на физически или сексуален тормоз от страна на партньорите си. Друга кошмарна статистика сочи, че авторите на 35 процента от опитите за убийства или убийства са дело на бивши партньори.

На конференцията представители на неправителствени организации очертаха като основен проблем липсата на координация със съдебната система. Според тях често се се злоупотребява със Закона за защита от домашно насилие. Много от заведените дела са прекратени. Експертите настояха да се създаде единен национален регистър с информация за издадените заповеди за защита по ЗЗДН, наложените мерки и тяхното изпълнение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай