Бистришките баби просълзиха Пенев

Чипровските килими, първенци в класацията на "Стандарт", са сред новите предложения до ЮНЕСКО

Бистришките баби просълзиха Пенев | StandartNews.com

 

София. Изпълнението на Бистришките баби просълзи министъра на културата Владимир Пенев, който само повтаряше "Страхотни сте, страхотни сте". Прочутият актьор представи на "Стамболийски" 17 новите шест кандидатури на България за списъците на ЮНЕСКО. Сред претендентите са и чипровските килими, които бяха в топ 3 на класацията на "Стандарт" - "Чудесата на България".

Тогава народът буквално взриви сайта, където се събираше вотът. Уникалните тъкани произведения се борят в категорията "традиционни занаяти, домашни дейности и поминъци". В списъка за нематериалното културно наследство ще се опитат да влязат още "Двугласното пеене в град Неделино", "Песента - минало, настояще и бъдеще" - на читалището "Св. св. Кирил и Методий - 1926" в село Сатовча. От традиционните празници и обреди кандидатстваме с "Народният празник Сурва в Пернишко".

Две предложения има и за регистъра на добрите практики - за националния събор на народното творчество в Копривщица през 2015 г., когато ще се честват и 50 години от създаването му, а второто е читалището като българска културна институция.

"Не разбирам какво искат повече хората, които твърдят, че се действа бавно. Нима сега не вършим работа? Фолклорът, изкуството и културата са единственото, с което можем да бъдем запомнени, а те стоят забутани някъде в задния двор", коментира Пенев. Той представи официално на медиите и двете си заместнички - професор Мила Сантова и Деяна Данаилова, както и шефа на кабинета си Мира Лазарова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай