Бисеров на свобода с гаранция от 25 хил. лв.

Бисеров на свобода с гаранция от 25 хил. лв. | StandartNews.com

София. Гаранция от 25 000 лв. и забрана да напускат страната получиха бившият заместник-председател на Народното събрание Христо Бисеров и доведеният му син Ивайло Главинков. Двамата получиха в петък обвиненията си от прокуратурата. Те бяха и разпитвани над два часа в столичното следствие.

Обвиненията срещу Бисеров са за укриване на информация от Сметната палата и за финансови трансфери на пари, които вероятно са придобити по престъпен начин. Главинков е обвинен, че е получил по сметка въпросните пари. Прокуратурата е сезирала и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (в случая парични средства).

За пръв път по дело ще работят съвместен екип от прокуратурата и комисията.

Христо Бисеров се яви минути преди 11 часа заедно с доведения си син Ивайло Главинков и адвоката си Христо Ботев в сградата на следствието. След повече от два часа разпит на излизане и двамата отказаха коментар.

Журналисти от "Господари на ефира" се опитаха да му връчат "Златен скункс" при влизането му в сградата, но Бисеров отказа да го вземе. През цялото време Бисеров запази мълчание и не каза абсолютно нищо.

"Бисеров е обвинен, за това че през 2012-а година, в писмена декларация, подадена пред Сметната палата, е затаил истина относно наличието на сметки в банка в Швейцария – престъпление по чл. 313, ал. 1 НК.

Той е обвинен и за това, че в периода 13.12.2012 г. - 21.02.2013 г., в условията на продължавано престъпление, е извършил финансови операции с имущество (314 529 щатски долара и 117 192 евро), за което е знаел или предполагал, че е придобито чрез престъпление – престъпление по чл. 253, ал. 1, вр. чл. 26 ал. 1 НК.

Главинков е обвинен, за това че в периода 13.12.2013 г. – 21.02.2013 г., в условията на продължавано престъпление, е придобил по банкова сметка парични средства (314 529 щатски долара и 117 192 евро), за които е знаел или е предполагал, че са придобити от престъпление – престъпление по чл. 253, ал. 2 вр. ал. 1, вр. чл. 26 ал. 1 НК.

Спрямо двамата обвиняеми е определена мярка за неотклонение "парична гаранция" – в размер на по 25 000 лв. Наложена им е и забрана да напускат пределите на страната.

Съобразно закона, с оглед така повдигнатите обвинения, е уведомена Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. В изпълнение на споразумение между главния прокурор на РБългария Сотир Цацаров и председателя на Комисията от 03.09.2013 г., за първи път по дело се сключва споразумение за създаване на съвместен екип между прокуратурата и представители на Комисията", се казва в съобщението на прокуратурата.

Разследването срещу Бисеров започна преди две седмици, след като чужда спецслужба подаде сигнал до ДАНС за съмнителни финансови операции на Христо Бисеров и сина му Ивайло Главинков. Оказало се, че двамата са прехвърляли суми в евро и лева от сметка в една европейска държава към сметка в друга европейска държава. Теглени са пари в брой, както и са превеждани суми към дружества, регистрирани на Сейшелските острови.

Досега Бисеров и сина му не са коментирали обвиненията. От прокуратурата пък не дават повече информация, защото била класифицирана.

В четвъртък Бисеров беше намерен от журналисти на бТВ и единственото, което каза, беше, че адвокатът му го е посъветвал да не говори.

Финансовото благоразположение на Христо Бисеров е станало обект на интерес от страна на Швейцария. Тезата бе изказана от първия директор на службата за финансово разузнаване Николай Иванов пред бТВ. Вече стана ясна, че едната от съмнителните транзакции на Бисеров е от Швейцария към Македония.

Той обясни, че политически изявените лица присъстват в две глобални системи и твърде големите транзакции, каквито са в случая, са накарали Швейцария да проучи има ли Бисеров в България такива доходи, какъв е бизнесът му и евентуално кои са свързаните с него.

Иванов каза още, че достъпът до тези системи е платен, но въпреки това в България съществуват финансови институции, които ползват услугата. Съществува обаче механизъм, който не им позволява да се самосезират, ако не им е докладвано от т. нар. „задължени лица" – финансовият сектор: банки, финансови институции, финансови посредници и нефинансови бизнеси".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай