Библиотекар направи музей на соца

Николай от Велико Търново събра 3000 реликви от едно време

Библиотекар направи музей на соца | StandartNews.com

В една малка мансарда точно под звездите, в един от кварталите на Велико Търново, където обикновено живеят студенти под наем, сега са се настанили не бъдещи филолози или художници, а спомени. Таванчето е декорирано като малък, личен и ужасно симпатичен музей на комунизма. Собственикът му Николай Колев е най-обикновен библиотекар, ако изключим факта, че е играл при Ники Кънчев в "Стани богат" и е спечелил. Парите, около 3 хил. лв., обаче не похарчил за кола или за удоволствия. Взел един приятел и двамата отпътували за Светите места в Израел, за да станат хаджии.

Стаичката, която неговите родители построили заедно с апартамента в квартал "Пишмана", била планирана за склад. После обаче я давали под наем, но квартирантите напуснали и помещението опустяло. Тогава на Ники му дошла идеята да направи малък домашен музей на комунизма. В началото събрал със свои колеги няколко партийни афиша от бившето филмотечно кино в Търново. Когато там направили дискотека и нощен клуб, се оказало че собствениците използвали старите партийни плакати с лозунги, за да пишат промоции на обратната им страна. На гърба на афишите с партийни поръчения се появили обяви от рода на "Лейдис найт парти". След шоуто плакатите оставали неизползвани, но приятели на Ники ги събирали и му ги носели на таванчето. Така било поставено началото на странната колекция на тогавашния студент по история Николай. Постепенно всеки започнал да носи най-различни символи от близкото минало, като значки, знамена на пионерски организации, синя връзка за чавдарче и други, докато експонатите насъбрали количество, достойно за параметрите на музей. Ники всъщност не е фен на комунизма или на друг партиен строй.

Мъжът е завършил история във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", а сега работи в регионалната библиотека "П. Р. Славейков" в старата столица. А в средата на 90-те години като студент по време на първите сбирки с колеги било прието правилото

всеки, който идва да разгледа, да не плаща вход, а да носи по нещо за експонат

Така на рафтовете започнали да се редят едно по едно "Веро" за миене на съдове, правила за прием на ДПО "Септемврийче", бонбони "Карамел Му" и лимонада на прах. Приятели, а и непознати идвали и носели партийни книжка, устав на комсомолската организация, червена пионерска връзка и дори празна кутия от цигари БТ или "Феникс", които бяха единствените по това време. Също стари радиоапарати, на които някой тайно е слушал "Битълс", радиоточка, по която са звучали песните на трудовите хора, и безкрайно много статуетки... Една от всичките обаче е особено странна. Според Ники тя е доста смел шарж, изобразяващ Тодор Живков в позата на Буда.

"Едва ли някой съжалява, че комунизмът си е отишъл. Но все пак е доста любопитно и интересно да се разберат неговата поява и развитие. Не бива един период от почти цял век да бъде тълкуван на двата крайни полюса: да се отрича тотално или да се възхвалява и величае. Като се замисля, преди да направя тази колекция, имах чувството, че съм живял с всички тези предмети и символи постоянно, те са били част от живота ми, дори и част от убежденията не само на мен, но и на всички от това поколение. И какво се случи в един момент? Всичко рухна и тези предмети и символи изчезнаха от живота ни. Затова реших да ги събера на едно място", казва колекционерът.

Социалистическата литература се е оказала най-голямата му колекция сред експонатите, които вече наброяват около 3 хил. броя. Безкрайните речи на другаря Тодор Живков и тези на Сталин си правят компания по рафтовете с бутилки водка "Енвер Ходжа" и "Пекинска скоросмъртница". Експонати обаче се намират все по-трудно, казва Николай. Преди всеки носеше по нещо, а вече ми се налага да се спазарявам с търговци за стар часовник или самовар от соца, добавя "управителят" на музея.

Едва ли някой от лидерите на тогавашната партийна върхушка е предполагал, че може след години да бъде изтъргуван в интернет. Сайтове като Продавалник.com са добре дошли за издирване на стари предмети от ерата на соца. Тинейджъри предлагат в мрежата медалите на дядовците си или календарчета с лика на Сталин за левче цял комплект.

Преди няколко месеца семейство от Русе специално пристигнало в Търново, за да доведе своя роднина от Холандия. Ученичката от Страната на лалетата била във ваканция, но с домашно да напише есе за социализма в България. Роднините й веднага се сетили за музея на тавана и пристигнали за открит урок при експонатите на Ники. След време той разбрал, че есето било оценено много високо от преподавателите в Холандия. Мечтата на собственика на тавана е един ден да има възможност да направи много по-голям музей с подобни символи, за да може повече хора да ги видят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай