Безспорни са чудесата на св. Серафим Софийски

Безспорни са чудесата на св. Серафим Софийски | StandartNews.com

Целият Архиерейския събор в Русия гласува единодушно за канонизирането му

Знеполски епископ Арсений

- Вие бяхте един от двамата архиереи, които на 3 февруари участваха в Архиерейския събор в Русия за канонизацията на архиепископ Серафим Соболев. Разкажете ни повече как всъщност се проведе цялата процедура?

- Доклади по въпроса за канонизацията бяха изнесени от Волоколамския митрополит Иларион, който от страна на РПЦ детайлно беше изследвал и разгледал живота, дейността, богословските възгледи на архиепископ Серафим, и в края на доклада предложи на архиереите да канонизират архиепископа в лика на светителите. След това от страна на БПЦ доклад изнесе Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който ясно, с множество примери и доказателства, разказа за почитта, значимостта и подвижническите архипастирски трудове на бележития руски йерарх Серафим в България. След доклада на владика Йоан Негово светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил предостави думата на желаещи архиереи - членове на събора, да се изкажат и дискутират въпроса за канонизацията. Източноамериканският митрополит Иларион, който е предстоятел на Руската православна задгранична църква се изказа първи, като подчерта, че винаги владиката Серафим е бил почитан като чудотворец сред руската емиграция, като ясно и недвусмислено заяви, че е за канонизацията му. След него се изказа митрополитът на Латвия Александър, който говори за духовните връзки на владика Серафим със св. Йоан Помер, епископ Рижки, двамата светители са водели кореспонденция. След това се изказаха Воронежкият митрополит Сергий и Рязанският митрополит Марк, които казаха, че няма никакви съмнения за канонизацията на архиепископ Серафим. Бе дадена думата и на архимандрит Филип Василцев, предстоятел на подворието на РПЦ в София, за да каже няколко думи за почитта и значението на владика Серафим за България. Отец Филип с най-добри и топли чувства на умиление, и силно видимо вълнение от всичко случващо се и преживяно в подворието, свързано с владика Серафим, категорично и ясно изрази твърдата и непоколебима позиция на вярващите за канонизирането му; разказа за многобройните чудеса, ставащи на гроба на светителя, и за неспирния поток от богомолци, посещаващи криптата на руския храм - подворие в София, на които е бил и пряк свидетел. Руският патриарх Кирил също изрази своята лична позиция за канонизацията на архиепископ Серафим. След това патриарх Кирил постави въпроса за гласуване и целият архиерейски сонм на събора взе единогласно решение за канонизирането на архиепископ Серафим Соболев. След прочитането на Акта и решението на Архиерейския събор за канонизирането всички архиереи изпяха величание към новопрославения светител Серафим, а Светейшият патриарх Кирил подари новоизписаната икона с лика на Св. Серафим Софийски на БПЦ.

- Владика Серафим дълги години се слави с чудотворната си сила. Характерно ли е това за светиите и по това ли само познаваме, че един човек е светец?

- Безспорни са чудесата, които стават по молитвите на св. Серафим Софийски, има достатъчно свидетелства за това. Лично аз съм получавал помощ - по молитвите на светия Владика, в моменти на трудности и изпитания. В своя скромен доклад, като член на комисията по канонизация на архиеп. Серафим, приложих едно свидетелство на изцерена жена от рак по молитвите на св. Серафим чудотворец. Бог прославя всеки светец по различен начин; едни с чудотворство, други с прозорливост, трети с мъченичество и така нататък; всичко това са проявления на даровете на Светия Дух; всичко това е доказателство за светостта на даден човек.

- Какво значи за България тази канонизация?

- Много, преди всичко Божие благословение за православния български народ, който има в лицето на светител Серафим още един ходатай пред Престола Божий. И в последно време бяха дискутирани много теми във връзка с канонизирането му за светец и поставени под съмнение неговите трудове и живота на светителя, но аз мисля, че целият живот и служение на св. Серафим са ясен признак за неговото богоизбраничество, като ревнител за чистотата на православното учение, като истински Христов и жертвен архипастир, който е "стълб и крепило на истината", и проводник на Божията благодат в изобилието на даровете на Светия Дух, които безспорно е имал и предавал на всички негови чада - кротост, смирение, въздържание, благост, прозорливост.

- Какви послания носи в живота си св. Серафим, на какво ни учи?

- Светителят Серафим ни учи на вяра, надежда и любов, в опазване чистотата на православната вяра от различни лъжеучения; да се пазим от погубваща и разпространяваща се като зараза всеерест на икуменизма, която ясно и категорично осъжда като пагубна. Сещам се за една мисъл на светителя, която ясно показва на какво ни учи той: "На злото трябва да се противопоставя любовта. Истински вярващият човек трябва да се противопоставя с любов. Св. ап. Иаков казва: "Вярата без дела е мъртва." Любовта към враговете е най-голямата добродетел, най-великата добродетел. Да не желаем на враговете си нищо лошо, за да бъдем истински последователи на Христа, за да бъдем помилвани на Страшния Христов съд и да получим истинска Божествена радост." И "не нагаждайте вярата към живота си, а животът нагаждайте към вярата."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай