Бежанците си плащат за свободата

Отказват статут, ако идват от демократични държави

Бежанците си плащат за свободата | StandartNews.com

София. Бегълците вече ще си плащат за свободата. Тази възможност им дават промените в Закона за убежището и бежанците, приети в сряда от Министерски съвет. Поправките предвиждат чужденците да дават парична гаранция, докато чакат статут.

Срещу определена сума те ще могат да напускат лагерите. Все още обаче не е ясно колко пари ще дават имигрантите. От агенцията по бежанците обясниха за "Стандарт", че паричната гаранция е вариант, предоставен на служителите на държавната агенция. Размерът не е посочен, защото се има предвид, че упълномощеният орган (ДАБ) ще се съобрази с материалното състояние на чужденеца.

Служителите на агенцията вече ще могат да отказват статут. Това ще става, когато в държавата, от която идва чужденецът, няма основателни причини за преследване. Става дума за бегълци от страни, където има демократични режими, не се водят войни и властите не преследват граждани заради политически убеждения, религиозни или расови признаци.

"В такива случаи кандидатите за статута на бежанци по-скоро следва да бъдат третирани като имигранти", уточниха от агенцията за бежанците пред "Стандарт". В друг текст от промените става ясно, че чужденец с предоставена международна закрила е длъжен в срок 14 дни от получаването на решението да се яви в общината, за да бъде вписан в регистъра на населението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай