Бежанци вкарват цигари от Турция

Бежанци вкарват цигари от Турция | StandartNews.com

Папиросите идват по стар канал за дрога с мулета

Трафикантите на цигари и хора от наркобандите са основните организатори на каналите за прехвърляне на бежанци от границата с Турция към вътрешността на страната ни, разкриха пред "Стандарт" митничари и граничари. Бегълците от Сирия и Афганистан се ползват като мулета за прекарване на контрабандата.

Схемата е разработена за трафик на дрога, но има недостиг на наркотици от Близкия изток заради действията на Ислямска държава там. По оперативни данни чужденците са подпомагани от турци, които ги зареждат с цигари в района на Одрин. След като минат границата с България, те се разпределят в депа в Сливен, Пловдив и София.

В столицата нелегалните цигари, внос от Турция, се поемат от ромски кланове от "Факултета". Бежанците пък продължават пътя си към границата със Сърбия. Ромските босове използват техни хора, които пласират папиросите на Женския пазар. От МВР разкриха, че все по-често засичат сред пласьорите хора със статут на временно пребиваващи в България. Повечето от тях са се настанили в евтините хотели и хостели между бул. "Мария Луиза" и бул. "Христо Ботев". Квартирите им често стават малки депа за прехвърляне на цигари без бандерол, които се продават като топъл хляб на Женския пазар. Един от каналите бе разкрит от МВР преди две седмици, когато шофьор на бус почина на пътя между Бургас и София. Автомобилът бил следен от полиция, тъй като имало съмнения, че превозва бежанци. Водачът му дал повечко газ и катастрофирал в мантинелата на магистрала "Тракия" близо до Карнобат. Шофьорът загина, а бежанците успяха да избягат и се скриха в гората. При огледа бе открит тайник с над 200 стека турски контрабандни цигари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай