Без заплати за неплатен данък (ОБЗОР)

Без заплати за неплатен данък (ОБЗОР) | StandartNews.com

Данъчните звънят на 15 400 длъжници

Запор на заплатите заплашва всички, които не са платили данъците си. Налогът за доходите от миналата година трябваше да бъде внесен до 30 април. 15 400 от гражданите, които не са платили, вече са предупредени по телефона през последния месец.

Задълженията им към бюджета са общо 5,5 млн. лв., съобщиха от Националната агенция по приходите. Според данъчните разговорите по телефона дават най-голям ефект. След тях 70% от предупредените се издължават към хазната.
Тези, които не го направят до 14 дни след позвъняването, са заплашени с принудително събиране на дълговете. Един от най-често използваните способи е налагането на запор върху заплатата.

Предишни кампании на НАП са доказали, че телефонният контакт е ефективен и евтин метод за насърчаване на клиентите да платят дълговете си към бюджета. Данните сочат, че след телефонен разговор над 70% от длъжниците внасят задълженията си в уговорения срок.

Невнасянето на данъка върху доходите в 14-дневен срок след позвъняването води до стартиране на процедура за принудително събиране на дълговете. Един от най-често използваните способи за събиране на неплатен данък върху доходите е налагането на запор върху заплатата на длъжника. От НАП уверяват, че ако в двуседмичния срок след позвъняването постъпи плащане или длъжникът даде обезпечение, към запор няма да се пристъпва.
До края на година ще се проведат общо 17 информационни телефонни кампании. Целта им ще бъде да стимулират доброволното плащане на просрочени задължения на 64 000 граждани и фирми в цялата страна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай