Без виновни за Алонсо (ОБЗОР)

Без виновни за Алонсо (ОБЗОР) | StandartNews.com

Преместиха сгафилия пазач от сектор "Хищници" в "Птици"

Засега няма да има наказания за виновните служители от ловешкия зоопарк след случая със застреляния ягуар Алонсо. Това съобщи заместник-кметът на града Пламен Петков.

"Събрали сме обяснения от директора на зоопарка, от гледача, който изпусна хищника. Предстои ръководството на община Ловеч да реши дали да има по-сериозни наказания, или да останем с препоръките на Министерството на околната среда и водите", уточни той.

Остава да се произнесе прокуратурата. Проверката на МОСВ и РИОСВ в Плевен приключи, след което кървавият екшън най-вероятно ще бъде пратен към архивите. На 3 август побягналото от плен грациозно същество

плати с живота си за човешките безобразия

Кръстеният на състезателя от Формула 1 Фернандо Алонсо ягуар бе застрелян от ловец на метри разстояние от свободата, тъй като щеше да хвърли в паника обитателите на местната вилна зона. Работникът от зоопарка, който при почистване на клетката на хищника бе оставил вратата отворена, ще бъде преместен от сектор "Хищници" при птиците, както препоръчаха институциите. Най-после ще се ремонтира и осеяната с дупки от години ограда. Напук на случилото се, заключението от проверката на общината в зоопарка е, че организационната дейност е добра и няма проблем за неговото нормално функциониране. До 15 август общинската администрация трябва да внесе документи за неговото лицензиране.

Ловешкият зоопарк трябва да закупи далекобойна пушка с упойващи стрелички, остана една от препоръките на екоинспекцията след скандалното убийство на звяра. Плевенската РИОСВ предписа там да изготвят нови правила за действие в случай на бягство на опасно животно. Както стана известно, зоопаркът не разполага с такова хуманно оръжие, защото било скъпо. Районната прокуратура в Ловеч също обещава да каже дали са били законосъобразни действията на хората, ангажирани с издирването, залавянето на избягалото и впоследствие застреляно животно. Сред препоръките е също и текст, който съветва в подобни случаи на избягало животно да се търси организация, която се занимава с такава дейност. Никой обаче не знае коя е тази организация.

В интернет върви петиция от възмутени

хора, които настояват да се отмени препарирането на ягуара и Алонсо да бъде погребан достойно. Местният ловджия Денко Цанков, който го гръмна, твърди, че му е мъчно и че не бил спал след екзекуцията. "Трябваше да го убия...", споделя той с горчивина. Денко разказа как се прицелил в главата на ягуара, след като го видял да подтичва точно към падналата ограда и да се насочва към вилната зона. Увъртанията на властта, че са правени опити да се хване животното, без да се убива, се оказаха нелепи. След като е констатирана липса на такава пушка, как са се опитвали да упоят животното, питат реторично възмутени читатели в нета. Решението за смъртоносния изстрел било взето колективно, в присъствието на кмета Минчо Казанджиев и шефа на местната полиция. Градоначалникът бе осиновител на Алонсо. Според Казанджиев служителите не са имали друг избор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай