Без предучилщна няма детски

Хлапетата трябва да посещават редовно подготвителните групи

Без предучилщна няма детски  | StandartNews.com

София. Месечните социални помощи за деца няма да се изплащат, ако хлапето не посещава редовно подготвителните групи в детските градини или подготвителните групи в училищата за задължителна предучилищна подготовка на децата.

Това реши парламента, след като обсъди промени в закона за  месечните социални помощи за деца на първо четене. Новият текст беше гласуван без особени разисквания от народните представители, съобщи БГНЕС. Новият допълнителен критерий обаче да не се прилага за децата с трайни увреждания.

Предложенията се мотивират с въвеждането на задължителната предучилищна подготовка на децата две години преди постъпването им в първи клас и с необходимостта да се гарантира участието на всички деца в подготвителните групи.

Вносителите Емилия Масларова и Драгомир Стойнев смятат, че така ще се осигури редовното посещение на подготвителните групи на деца от семейства, които получават месечни помощи за деца и ще се осигури по-плавен преход към първото равнище на образователната система. Също така ще се разнообрази репертоара от мерки за намаляване на броя на незаписалите се в първи клас, както и предотвратяване на ранното отпадане от образователната система поради несправяне с учебния материал и изискванията за неговото усвояване. В допълнение, ще се подобри насочеността на социалните трансфери за домакинствата.

Предвижда се законопроектът да влезе в сила от 1 януари 2013 г. "Очевидно е, че този законопроект е свързан с една етническа група, която има този проблем", заяви депутатът от ДПС Хасан Адемов.

"От ПГ на ГЕРБ подкрепяме внесените промени, защото смятаме, че това е едно продължение и част от политиката на ГЕРБ по отношение на децата. Свързано е с предстоящото гласуване на Закона за предучилищното и училищно образование”, заяви Катя Колева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай