Бедствието глътна 20 млн. (ОБЗОР)

Бедствието глътна 20 млн. (ОБЗОР) | StandartNews.com

Поражения за милиони нанесоха бедствията. За покриване на щетите от снежната стихия ще са нужни 15-20 млн. лева. Кметовете вече са готови с отчетите за харчовете си, които ще дадат на премиера Бойко Борисов. И днес продължи борбата със стихията. Тежки машини разчистваха свлачищата, а в Кърджали осигуриха на забавачките вода.

Кметовете докладват на премиера в сряда колко средства са им нужни

Бедствието нанесе поражения за 20 млн. лева. Това сочат предварителните разчети на Агенция "Пътна инфраструктура". Парите ще отидат за възстановяване на разрушените от свлачища пътища и преодоляване на последиците от снежните стихии, съобщи  шефът на ведомството Лазар Лазаров. Той уточни, че точната сума все още се изчислява. В сряда кметовете ще дадат на премиера Бойко Борисов подробни отчети за харчовете си покрай бедствията. Вероятно управниците ще бъдат поканени в Министерски съвет, за да обяснят от колко пари имат нужда. Очаквано с най-много извънредни разходи е Смолян. Средно между 50 и 70 хил. лв. ще трябват на всяка от общините в областта. Близо 1 млн. пък ще глътне снегопочистването. Нужни са и пари за ризчистване на речните корита. Само в град Смолян разчетите надхвърлят половин милион. Средствата са за покриване на извънредните разходи по почистване на снега, дървосекаческите групи и техника по време на бедственото положение, което беше отменено.

Само от града камионите са извозили над 6 хиляди кубика сняг, които са изсипани в реките, за да се избегне рисково снеготопене и наводнения. По предварителни разчети в Златоград ще са нужни около 56 хил. лв., за да се разплати общината за снегопочистването, обяви кметът Мирослав Янчев. За речните корита в Златоград и близките села Долен и Ерма река ще трябват около 730 хил. лв., сочат сметките. В Девин са направени извънредни разходи за около 22 хиляди лв., а в Доспат за 79 000. Допълнително ще са необходими 67 хил. лв. за спешно изчистване на речните корита в община Доспат. Прогнозните разчети на Баните сочат около 75 хил. лв., необходими за почистване на общинската пътна мрежа. 805 лева са разходите за доброволци, храна и лекарства за бедстващите в общината. За републиканската пътна мрежа ще са нужни 99 хил. лв., посочи кметът Райчо Данаилов. От кметството на най-малката община в Смолянско са заложили и 220 хил. лв. за почистване на речните корита. По неокончателни сметки на общините Мадан и Рудозем ще трябват по 100 хиляди лева, за да се покрият непредвидените разходи от бедствието. Борино е изчислило, че са нужни около 20 хил. лв. Втората най-засегната от бедствието област е Кърджали. От общината в града съобщиха, че в момента изготвят справката и не могат да подадат точна сума за разходите покрай снежната стихия. Местните управници предположиха, че най-много пари ще трябват за укрепване на свлачището до с. Пъдарци, което предизвика аварията на магистралния водопровод. Кметът на Черноочене Айдън Осман посочи, че близо 65 хил. лв. ще са необходими за последното зимно снегопочистване за привличане на допълнителна техника. Най-сериозен е проблемът с прекъснатия път заради активизиралото се свлачище. Сега се налага да се минава по билото на планината, за да се стигне до село Безводно. Ще се наложи ново проучване, проектиране и възстановяване на пътната отсечка, което ще излезе около 1 млн. лв. На Крумовград ще са необходими около 35 хил. лв., а на Кирково - 50 000. Кметът на Момчилград Акиф Акиф съобщи, че допълнителните средства за снегопочистване през март са 65 хил. лв., а още около 35 000 ще трябват за почистване на речни корита и дерета.

Докараха 7500 литра вода в Кърджали

Над 2000 литра минерална вода и 5500 литра за битови нужди осигури община Кърджали за детски градини и социални заведения. Има готовност да се направи ново зареждане при нужда. Няма прекъсване на учебния процес в общинските училища заради нарушеното водоподаване. Регионалният министър Лиляна Павлова посети пречиствателната станция за питейна вода на Кърджали. Тя потвърди, че в момента текат задължителните проби на живителната течност. Специалистите се надяваха до края на днешния ден хората в Кърджали, Момчилград и околните села да имат нормално водоподаване. Павлова посети една от детските градини в Кърджали, за да се увери на място, че децата имат необходимите количества вода за пиене и за битови нужди, а след това замина за свлачището в района на с. Безводно, където повече от седмица няма достъп на транспорт.

Път пропадна в язовир

Пътят към село Безводно, община Черноочене, е пропаднал в язовира. Това алармира премиерът Бойко Борисов чрез личния си профил в социалната мрежа Фейсбук. Селото е откъснато от света, защото друг път няма, написа министър-председателят. Той съобщи, че там живеят 80 души и 3 бебета, които са добре. "Осигурена им е храна и вода", написа още министър-председателят.

Взривяват скалите над пътя за Смолян

Алпинисти се качиха на скалите, надвиснали над пътя Асеновград - Смолян. Вече трети ден трасето е затворено заради свлачище. Днес катерачите попаднаха на огромни скални късове, които трябва да бъдат разбити с контролиран взрив. В противен случай има опасност да се стоварят на шосето. Някои от канарите са по 10 тона и са изключително опасни. Продължава разчистването и на скалната маса на шосето. До момента камионите са извозили 4000 тона. Там също камъните се разбиват, като работниците ползват чукове и специални машини. На пътя има камъни с големината на камион. Междувременно всички тежки машини от магистрала "Марица" бяха пренасочени към свлачището след Асеновград, за да помагат да се отвори пътя. Хората работят денонощно, но въпреки това проблемът е голям и се очаква трасето да бъде затворено поне още два дни. Трудността идва и от факта, че при падането по-голямата част от скалния масив е останал на върха на височина повече от 50 метра. Задачата на алпинистите ще е да свлекат долу цялата маса. Все още не са започнали взривяване, а се прави обследване, защото, ако се ползват взривни материали е много важно точното място, в което ще бъдат заложени.

Още шест жертви на бялата смърт

Баща и син измръзнаха на път за вилата, четирима загинаха в Кърджали

Бедствието взе още пет жертви през последните няколко дни. Баща и син от Перник са починали от студ на път към вилата им в Кюстендилско.

Телата им бяха открити в събота. На 8 март 80-годишният Станимир Димитров и 40-годишният му син Красимир тръгнали с влак от Перник към кюстендилското село Дождевица. В продължение на няколко дни близките им не могли да се свържат с тях и подали сигнал в полицията, че са в неизвестност. След около седмица издирване служители на районното полицейско управление в Кюстендил открили труповете им по пътя от жп спирката към махала "Грамаге". Следи от насилие не са установени и разследващите смятат, че най-вероятна причина за смъртта е измръзване в преспите. Жертви имаше и в Кърждалийско. Трупът на 65-годишен човек бе открит в неделя вечер в землището на село Безводно, съобщиха от МВР. Мъжът излязъл от дома си и като не се прибрал надвечер, започнали да го търсят. Няма данни за насилствена смърт. В землището на село Ненково в петък е било открито тялото на 47-годишен човек. Той гостувал в селото, излязъл навън и не се прибрал, след което е бил обявен за общодържавно издирване. Дежурна оперативна група е извършила оглед. Няма улики за насилствена смърт. В петък е бил намерен и трупът на 56-годишен мъж в землището на ардинското село Бистроглед. 59-годишен пък е починал в землището на село Воловарци в събота. Не са открити следи от насилствена смърт. Общо починалите до момента в Кърджалийско са пет. Първият случай беше в началото на миналата седмица, когато в района на крумовградското село Горна Кула бе намерен труп на 65-годишен мъж.

Багери спасиха 150 дка ниви

Багери на "Напоителни системи"-Пазарджик почистиха отводнителен канал край с. Хаджиево и спасиха общо 150 дка ниви, останали под водата. За това разказа днес един от собствениците на земята Румен Стоянов. Той отишъл в с. Мало Конаре, пострадало от високите подпочвени води, и помолил двете министърки на земеделието и екологията - Десислава Танева и Ивелина Василева, за помощ. "За първи път виждам държавата да помогне безусловно на пострадалите от наводненията", заяви Стоянов. Неговите оранжерии останали под метър и половина вода, след като канал в селото бил запушен от отпадъци от сметището. Багерите отпушили 15 метра от канала. "Само за 3-4 часа водата спадна", казва Стоянов. В нивите имало засети люцерна, ечемик, пшеница, а в оранжериите - копър, лук и репички. "Шефката на "Напоителни системи", едно младо момиче - Теодора Спасова, действаше като часовник, благодарен съм на тези хора", каза още Румен Стоянов.

1000 треперят от свлачище

В непрекъснат страх от огромните земни маси живеят 1000 души в жилищен комплекс "Ораново" в Симитли. Свлачището с всяка изминала година се приближава все по-близо до къщите им. Според местните хора около 200 сгради могат да бъдат затрупани, ако не се вземат мерки за спирането на свлачищните процеси. Междувременно след 4 дни усилена работа бяха изчистени огромните земни маси, блокирали пътя за три петрички села - Долене, Зойчене и Волно. За да отстранят свлачището, се трудиха десетки служители на общината и доброволци от трите населени места.

Павлова: Повече пари за пожарната

Трябва да се повиши бюджетът на "Пожарна безопасност и защита на населението", която координира действията при кризисни ситуации заедно с областните управители, препоръча министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Тя смята, че повече средства трябва да се насочат и към междуведомствената комисия за бедствия и аварии. Според Павлова създаването на министерство или друга допълнителна структура в София няма да подобри работата на екипите на място в случай на бедствие. Страната ни не е подготвена за климатичните промени, довели до ситуацията и до необходимост от повече действия за борба с бедствията", коментира още Павлова. Според нея години наред е била пренебрегвана и превенцията на бедствията.

Изпускат "Студена"

Контролирано изпускане на язовир "Студена" е започнало в края на миналата седмица. Нивото на водоема се поддържа по-ниско планово от ноември миналата година, но сега се изпускат в река Струма още 1000 л/сек вода допълнително. Целта е преди пролетното снеготопене водата в язовира да е около 15 милиона куб. м.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай