Бебе почина при раждане вкъщи

Лекари трябва да поемат родилките, отсече Атанасова

Бебе почина при раждане вкъщи | StandartNews.com

Бургас. Раждането вкъщи е като руска рулетка. Бебе от Бургас се е починало при опит на майката да роди в домашни условия. 24-годишната жена е получила контракции в 02:00 през нощта, но нито тя, нито близките й са позвънили на 112. Те не са потърсили помощ от лекар или от акушер-гинеколога, който е проследявал бременността, обясниха от Районната здравна инспекция.

Раждането е продължило до към 4 часа, като първият сигнал на 112 и на Центъра за спешна медицинска помощ е подаден в 5:59 ч. Когато пристига кола на бърза помощ, лекарите установили, че майката е в добро състояние, но детето е мъртво. Родилката е настанена в отделение за наблюдение в МБАЛ-Бургас.

Според  д-р Антонио Душепеев, шеф на Родилно отделение нейното състояние е стабилно са Предприети спешни хирургични интервенции с оглед на спиране на кървящи огнища. "Състоянието, в което се намира, е доста емоционално нестабилно ”, каза специалистът. Родилката обяснила на докторите, че "така се е случило". Била е съветвана от женската консултация, за това че има нередовна менструация и най-вероятно терминът не е на 17 октомври, а е 17 ноември. Поради тази причина тя решила да изчака малко и най-накрая родила в къщи.

Искат съд за раждане извън болница

Причините за смъртта на новороденото момиченце ще уточняват съдебните лекари. "Това, което знам, неофициално към момента е, че бебето не е дишало след раждането”, допълни д-р Душепеев пред Фокус. Според него опасностите от раждането в домашни условия са най-различни. „Няма нищо положително в раждането в домашни условия”, категоричен бе той. Аз съм за забрана за раждане в домашни условия и за съдебно преследване на тези, които обслужват едно такова решение”, посочи медикът.

„Нашата система на здравеопазване много често е обвинявана за този малък процент на смъртност при раждане вкъщи, който е останал, но е адски глупаво в ХХІ в. да си повишаваме сами процентът. Не може човек да поема отговорност, когато няма необходимите компетенции", отбеляза и шефът на РЗИ-Бургас Георги Паздеров.

„Напоследък имаше една страхотна тенденция и по медиите, че майките имали право да избират къде да раждат. Според мен, абсолютно категорично нямат право, защото става въпрос за човешки живот и в една цивилизована държава може да поеме отговорност само този, който притежава необходимите компетенции. Когато не притежаваш компетенции няма как да поемеш отговорност и няма смисъл да се играе на рулетка", категоричен беше директорът РЗИ Бургас.

Атанасова: У дома може да е фатално

Според здравния министър Десислава Атанасова, за да се запази и животът на новороденото, и животът на майката, е редно раждането да се прави само и единствено в лечебни заведения.

„Без аз да определям избора на хората къде да раждат, смятам, че си има законодателство и, за да се запази и животът на новороденото, и животът на майката, е редно това да се прави само и единствено в лечебни заведения. Винаги съм твърдяла, че изборът на жената трябва да се състои в това при кой лекар да роди и в кое лечебно заведение да роди. Задължително трябва при проследяване на цялото раждане, да имаме истински специалисти. В противен случай ходът на всяко раждане е неизвестен и понякога той завършва с такъв фатален край”, каза министърът.

Тя смята, че трябва да се отделя винаги много повече място на профилактиката, на превенцията, на здравната култура, на посещаването както на профилактичните прегледи, така и прегледите при специалисти, особено в случаите, когато се касае за бременност и следва да бъде наблюдавана бременността.„По този начин могат да се предотвратят както и различни аномалии и да се открият навреме, така и да се наблюдава състоянието на майката”, коментира още Атанасова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай