Бай Данчо за качамака: как го обичали Тато и Чаушеско

Тодор Живков не пропускал да поздрави персонала за рожден или за имен ден

Бай Данчо за качамака: как го обичали Тато и Чаушеско | StandartNews.com

"На абитуриентския ми бал бях на работа, работех на "Копитото" тогава. Свърших работа, облякох си костюма, качих се на трамвая - и на бал".

Това казказа пред Нова тв Йордан Стоичков, известен като личния готвач на Тодор Живков.

"Правил съм преход по билото на Стара планина с Тодор Живков. Те вървят по билото, а аз с кола и продуктите трябва да намеря как да стигна до хижата и да сготвя", разказва бай Данчо.

Според него професионализмът е бил факторът, който е надделял да стане готвач на Тодор Живков, въпреки че за да бъде предложен му помогнал човек от УБО, който го взел под крилото си. "Бях получил добра подготовка в Техникума по обществено хранене. Там научих - да влезеш в кухнята без шапка на глава - това е недопустимо. И досега го спазвам", казва още бай Данчо.

"Преди да започна работа в УБО, бях проучван 6 месеца до девето коляно - майка ми, баща ми и т. н. Никой не е идвал да взима храна и да я проверява", казва още Стоичков.

"Имах удоволствието да готвя и на Чаушеско - качамак. Той си водеше негов готвач, но аз бях изпратен в "Бояна" също. Но неговите хора работеха при изключителен стрес. Качамакът на Тодор Живков е обикновения български качамак - качамак, сирене. На Чаушеско е по-друг - качамак, сирене, масълце, а отгоре се правят специални ямки и се запича, обясни бай Данчо.

Тато пиел турско кафе с малко захар, говорел си с персонала свободно. "Питаше колко деца имам, за майка ми, за баща ми. На 33-я ми рожден ден бяхме на лов, аз се бях подготвил с бонбони да почерпя. Стигнало до ушите му, че имам рожден ден, покани ме на масата да седна, обядвахме заедно, изпихме по една чаша червено вино. Не пропускаше да поздрави хората за рожден или имен ден", казва личният готвач на Тодор Живков.

"Виждам го, слиза по стълбите сам, влиза в кухнята. "Здравей, момче,  ти ли си правил  този качамак ? Да, защо, отговарям аз притеснено. Ами кой те е учил?, пита ме. Така обичаше да се шегува".

За Живков готвели десертите с по-малко захар, внучката му Жени държала да спазва специална диета. "Прияде му се нещо, дойде и каже: Я утре ми направете миш-маш", спомня си още бай Данчо, който е описал всичко в книгата си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай