Бащи протестират за правата си в Деня на детето

Бащи протестират за правата си в Деня на детето | StandartNews.com

София. Бащи се събраха на символичен протест пред сградата на Народното събрание, за да припомнят за техните права над децата им. Татковците направиха флашмоб от разноцветни балони, свързани един за друг. С него те искат да популяризират проблема с нератифицираната от България от 2003 година Конвенция на Съвета на Европа за личните отношения, свързани с децата. В документа се равнопоставят правата на майките и бащите към техните деца. Организатори на символичното събиране са три неправителствени организации - "Асоциация за детско развитие чл. 24", "Детство и с тати" и " Бащи за отговорно родителство".

„Тук днес сме едни от най-нещастните бащи, защото на този празник изобщо не можем да си видим децата". Това заяви пред БГНЕС Красимир Илчев, който не може да вижда своето дете. „Моето дете живее тук в центъра и повече от 2 месеца не съм го виждал, нямам достъп до него, нямам и съдебно решение, което да регламентира отношенията ни, сподели Илчев. Бащата е категоричен, че има празнота в съдебната практика, а полицията не може да помогне на бащи като него, защото смята, че няма престъпление в това един баща да не получава разрешение от майката на детето му да го вижда. „Не може при двама живи и активни родители децата ни да растат като сираци и после се чудим защо имаме демографски срив, допълни Илчев.

В Конвенцията са разписани точно правата спрямо детето и на двамата родители, твърдят протестиращите бащи. Те се надяват депутатите от 42 НС да я ратифицират, за да може по-скоро да се радват на наследниците си.

Между 300 000 и 500 000 са децата на разведени родители у нас, припомнят активистите от трите неправителствени организации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай