Бащата на хипарството изстрелян в Космоса

Една публична реч промена социалната култура в САЩ и света

Бащата на хипарството изстрелян в Космоса | StandartNews.com
  • Една публична реч промена социалната култура в САЩ и света
  • Останките на Тимъти Франсис Лиъри обикалят Земята на всеки 62 минути

 

Една публична реч изнесена по време на The World’s First Human Be-in в Сан Франциско на 14 януари преди 55 години легитимира и институционализира новото социално- политическо движение, оставило сериозен отпечатък в американската история и отворило нови страници в световното и културно наследство - хипи движението. Изказването е произнесено от Тимъти Франсис Лиъри – американски психолог, известен с изучаването на ефектите на псоходеличните наркотици и автор на книги, в които описва преживяванията си вследствие употребата им.

Лиъри е роден на 22 октомври 1920 г. в Спрингфийлд, Масачузетс, където получава и началното си образование. По време на Втората световна война е военен лекар и следва във Военната академия Уест пойнт, откъдето е

изгонен за употреба на алкохол

През 1941 г. е изгонен от университета в Алабама за пренощуване в женското общежитие. В крайна сметка защитава бакалавърска степен и през 1943 г. става магистър в Уошингтън Стейт Юнивърсити, а през 1950 г. придобива докторска степен по клинична психология в Калифорнийския университет в Бъркли. По това време води живот на стандартен средностатистически американец – женен с две деца, работи в няколко университета в Калифорнийския залив върху теми, свързани с групови терапии и личностни тестове. През 1957 г. създава „Тест за междуличностните отношения на Лиъри“, който и досега се използва от специалните служби на много държави. През същата година излиза и първата му книга, в която подробно разглежда различните разстройства на личността. В края на десетилетието се отдава на алкохола и извънбрачните връзки, вследствие на което съпругата му се самоубива. За кратко се мести да живее в Испания с децата си, където изпада в делириум по време на мистериозно заболяване. Завръщайки се в Щатите, започва работа като преподавател в Харвардския университет. По това време прави пътуване до Мексико и за пръв път опитва халюциногенни гъби. Заедно с колегата си Ричард Алпърт (по-късно става известен като Рам Дас) създава проект за изучаване на псилоцибин - халюциогенно вещество, което се съдържа в т.нар.

"магически гъби", използвани в миналото от ацтеките

и други племена по време на религиозни ритуали. По време на изследванията Лиъри и Алпърт дават психоделични вещества (отначало псилоцобин, а по-късно ЛСД) на колеги, затворници и студенти. Лиъри пише, че "посредством определени вещества духовният екстаз, религиозното откровение и единението с Бог вече са директно достъпни, без необходимостта от посредници". За експериментите бързо се разчува и общественото мнение се надига над легитимността на проекта и неговите резултати. Така през 1963 г. Алпърт и Лиъри са уволнени от Харвард под претескта, че редовно не се явяват на лекции. Тогава невероятна възможност се открива пред двамата учени да продължат експериментите си - наследниците на богатата фамилия Мелън предоставят имението си в Милбрук, Ню Йорк, състоящо се от 64 стаи за база за психоделичните изследвания. В този период Лиъри се жени за втората си съпруга - модела Биргит Каролайн фон Шлебрюге, и се сприятелява с поета Алън Гинсбърг, музикантите Чарлз Мингус и Телониъс Мънк, писателите Олдъс Хъксли, Уилям Бъроуз и Джак Керуак. Вследствие преживяванията си под въздействие на ЛСД, Лиъри заедно с Ралф Мецнер и Ричард Алпър публикуват книгата "Психоделичният опит: Наръчник, базиран на Тибетската книга на мъртвите". Текстът представлява психоделична адаптация на тибетската книга и разкрива как чрез ЛСД могат да се преживеят отделните сфери и илюминацията, описани в древният документ. Изречението от книгата "Изключете ума си, отпуснете се и се носете надолу по течението“ по-късно е включено от Джон Ленън в текста на песента на Бийтълс "Tomorrow Never Knows". В края на 60-те години Лиъри става един от водещите застъпници за употребата на ЛСД и различни психотропни вещества, но за разлика от други той ги популяризира въз основа на медицински пълномощия и регламентирани експерименти. Изправен пред подкомисия на Сената на САЩ, разследваща ЛСД, и евентуалното му поставяне извън закона, на въпроса на сенатор Тед Кенеди дали ЛСД е опасен, Лиъри заявява: “И автомобилът е опасен, ако се използва неправилно. Човешката глупост и невежеството са единствената опасност, пред която са изправени хората на този свят"

През 1965 г. Лиъри е

арестуван и осъден на 30 години затвор

в Тексас за притежание на марихуана, но след обжалване присъдата е отменена. През 1967 г. Лиъри създава „Лига за духовно откритие“ – религиозна организация с практики, включващи употребата на наркотици с цел избягване очертаващите се забрани върху ЛСД. Междувременно имението Милбрук многократно е подлагано на обиски и тормоз от страна на ФБР и затова Тимъти се мести в Калифорния. Там се жени за третата си съпруга Розмари Уудръф на церемония, изобилстваща от всякакви наркотици. Включва се в дейността на "Братството на вечната любов“ нестопанска организация за насърчаване на духовна трансцедентност посредством психоделични наркотици. Братството е тясно свързано с хипи движението и е една от най-големите организации за разпространение на наркотици в САЩ по това време. През 1968 г. отново е арестуван за притежание на марихуана. Интересното е, че в лекциите и речите му не ЛСД и наркотиците са в центъра на вниманието, а породените от тях преживявания и състояния. Така се стига и до прословутата му реч на 14 януари 1967г. в Сан Франциско, която е като програма за младото следвоенно поколение, искащо да разчупи догмите и да създаде нови хоризонти пред себе си. Така без да иска Тимъти Лиъри става идеологът и вдъхновителят на новата култура.  

Затова тази реч се счита за начало на хипарството, макар че то възниква години по-рано. Лиъри има визия какво трябва да се промени в обществото, но не дава пътя за това. Идеите му в немалка степен са философски утопии, откъснати от икономиката и живия живот. Наричан ЛСД-гуру Тимъти продължава активно да пропагандира психоделическите преживявания като трамплин за разширяване на границите на човешкото съзнание. Решава да се впусне в политиката и

през 1970 г. се кандидатира за губернатор на Калифорния

Кампанията му преминава под мотото „Идвайте, да си устроим купон“, като песента на Джон Ленън "Come Together" е написана специално за него. Но, отново е арестуван за притежание на 40 грама марихуана и е осъден на общо 38 години затвор. Зад решетките е подложен на редица тестове относно психическото му състояние и годност да упражнява трудова дейност. Тъй като част от тестове са писани от него, той привидно дава отговори, характерни за човек, който позволява да бъде доминиран и лесно се подчинява. Така той е определен за работа свързана с благоустройство и хигиенизация на територията на затвора. С помощта на Братството на вечната любов, както и на радикалната организация "Черните пантери" същата година успява да избяга от затвора и е прехвърлен първоначално в Алжир, а впоследствие в Швейцария, където се събира с жена си. Там той се среща с "бащата" на ЛСД Алберт Хофман, но не успява да получи убежище и бяга в Австрия, Ливан и Афганистан, където е арестуван от агенти на американското разузнаване и върнат в САЩ. Тогавашният президент Ричард Никсън го обявява за „на-опасния човек в Америка“ и е осъден на 95 години затвор. Негов съсед в затвора е небеизвестният Чарлз Менсън. През 1976 г. е освободен от новоизбрания губернатор на Калифорния Джери Браун. Следващите години се занимава с изнасяне на лекции и писане на книги, но не пропагандира така неистово психоделиците, както преди.

Развива интерес към компютрите

като следващо предизвикателство за човешкото съзнание и разработва теорията си за "Осемте вериги на човешкото съзнание". Разработва свой уебсайт, на който популяризира идеите си за удължаване на човешкия живот и увеличаване на интелекта. През 1994 г. издава книгата "Хаос и киберкултура", в която разсъждава, че е "дошло времето да говорим весело и да се шегуваме с процеса на собствената си смърт". На следващата година е диагностициран с неоперативен злокачествен рак на простата и на 31 май 1996 г. умира заобиколен от приятели и семейството си. Смъртта му е излъчена на живо в уебсайта му. Кремиран е и прахът му е изстрелян в Космоса и на всеки 62 минути останките му обикалят Земята.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай