Банкя вдига център с кула и три фонтана

Банкя вдига център с кула и три фонтана | StandartNews.com

Подариха на бъдещия градски музей печат на храбреци

Кога патриотизмът се превръща в ксенофобия и разделя хората и кога ги обединява? Отговорът е много лесен, ако човек дойде в Банкя. И види как архитекти, общинари и местни интелектуалци обсъждат с любов как да направят градчето, където живеят, по-добро и красиво. Да подчертаят уникалността на едно китно място, дарено от Господ и с лековита минерална вода. Местният архитект чертае мечтите на съгражданите си, а кметът дава мило и драго да намери пари и да накара хората да говорят с признателност и благодарност. Да имат удоволствието да поканят гости и да кажат - това е моето място, тук се чувствам добре. Накрая, заради чистата природа да върнат щъркелите в града. А когато ги видят напролет, да закачат мартеничката си на специалното дърво и да се надяват най-съкровените им мечти да се сбъднат.

Старите символи на Банкя - магазин "Пинокио", детското градче в парка, златните рибки, щъркеловите гнезда, алпинеумът с рози и колоните на входа на парка, отдавна ги няма. Няма го дори първият джаз фестивал, който преди няколко години бе приютен от Банско. "Сега е време да възстановим старите символи и да изградим нови", казват от местната община. Новият център на града ще се гради между два нови символа - ул. "Лутраки", която носи името на побратимен гръцки град, и "Париж", кръговото движение с нов фонтан посредата. Името пък идва от луксозен навремето си хотел от 1934 г., където се играе френски канкан. Терасите на хотелската кооперация гледат към банята с минерална вода. Покрай двете забележителности тече река, която навремето е покрита и обособена като пешеходна зона. Мечтите на местния архитект Иво Владимиров и кмета Рангел Марков са повече от смели. Новият център на града ще представлява две оси, свързани помежду си с кръгли детайли като стави - часовникова кула и три фонтана с движеща се вода. От тази нова зона с ротонда до кулата ще върви разпространяването на ландшафтната архитектура на града - към входа на парка и към банята с вътрешен басейн и плаж.

"Опитал съм се да осмислим пространството, да го вкараме в мащаб. И досега се чудя - часовниковата кула ниска ли, висока ли е. Ето, до нея на съседната сграда надградиха едни 60 см и това промени цялостната визия", казва архитектът Иво Владимиров. И продължава: "Банкя трябва да има движеща се вода, чешми. Така ще подчертаем символа на града - минералната вода".

Архитектът говори с любов за проекта си - като за малко дете. Измислил е дори, че знакът на Банкя ще бъде гравиран на пейките в парка и дори на кошчетата за боклук. "Миналата година имахме кола, която даваше на заден и падна в реката. Затова сега вместо традиционните колчета ще направим едни табуретки - 45 на 30 см. Хем хората да има къде да поседнат, хем колите да не падат", смее се той.

Бохемата на града пък мисли как да създаде свой фестивал на изкуствата по австрийски пример. "Навремето имаше джаз фестивал, сега трябва да измислим отново музикално събитие, което ще ни направи уникални", казва керамикът Дани Николов. На обсъждането на новия център на Банкя присъстват освен бивши кметове и шефът на Съюза на архитектите Георги Бакалов, както и бившият директор на НДК Христо Друмев. "Навремето Друмев си тръгна, след като го биха местните бриджьори от Банкя", шегува се дългогодишният бивш градоначалник Тодор Петровски. Друмев обаче, пази само добри чувства от града. Тук е прекарал 10 незабравими месеца през 1943-44 г. "Бях на 12 години, когато бомбардираха София. Евакуираха немското училище в Банкя. Това бяха най-добрите ми спомени от детството", каза той. След това заедно с Бакалов подаряват първия експонат за бъдещия музей на града - печат на Обществото на Ордена за храброст от Банкя. "Това е печат на храбреците от Банкя от началото на Балканските войни", казва Друмев, който предава реликвата на жителите на Банкя - да помнят миналото и да градят бъдещето.

Ще върнем щъркелите, садим дърво на желанията

Рангел Марков, кмет на Банкя

- Г-н Марков, кога се роди идеята за новия център на Банкя?
- Работим по тази идея вече две години и половина с архитект Иво Владимиров. Дори успяхме да завършим първия етап на проекта, сега обсъждаме втория, а мечтаем един ден да намерим пари и за завършващия трети. Важно е жителите на Банкя да припознаят този център, да го изпълнят с идеи, да го посещават и да му дадат живот. За нас изграждането на градския център е кауза, която ще подчертае уникалния характер на града като курортен център. Влагаме много емоция, вглеждаме се във всеки детайл, мислим как да стане по-добър.
- От архитектурна гледна точка кои ще бъдат акцентите в новия център?
- Всичко се надгражда около часовниковата кула. Тя е център на двете основни оси, които символизират водата и природата като символи на Банкя. Дълго обсъждахме дали циферблатът да бъде дигитален или аналогов. Накрая избрахме решение със стрелки и красиви римски цифри, но пък около него ще има 4 LED екрана. Във всяко нещо се опитваме да съчетаем миналото, да има съвременен прочит и да направим препратка към бъдещето. Може би най-разпознаваемият символ на Банкя е минералната вода, затова двата края на градския център ще бъдат водни фонтани. До часовниковата кула имаме амфитеатър, който ще се превърне в културно средище. Планираме да засадим дърво на желанията, ще изберем вид, който да цъфти рано пролетта, за да могат хората да закачат мартениците си. Вече посадихме елхата, ще върнем и стари символи като входа на стария парк, с розови алпинеуми. Ще има специална велоалея. До фонтана на кръговото движение изграждаме културно-информационен център, където ще се организират дискусии, конференции. Основната ни идея освен да е красив, центърът да бъде полезен за жителите. Около него и в съседните улици ще обособим и зона за паркинг за около 360 автомобила.
- Какви идеи предложиха местните хора по време на обсъждането на бъдещия център?
- За възраждане на музикалния фестивал, на биеналета, за изграждане на бюстове на емблематичните хора на Банкя. Така ще подчертаем уникалността на града, ще го направим привлекателен за местните жители и ще привлечем туристи. Да направим Банкя чисто място, и както чухте, да върнем щъркелите.
- Какво се случва с най-култовото място за Банкя - банята?
- Търсим решение, което ще бъде в интерес на всички граждани, така че тя да заработи и да се превърне в символ на града. Мисля, че това ще стане много скоро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай