БАН: Без помощи за лоши родители

Спират добавките, ако хлапетата не ходят на училище

БАН: Без помощи за лоши родители | StandartNews.com

София. За цялостна промяна в системата на социално подпомагане на семействата, призова шефът на БАН академик Стефан Воденичаров. Той предложи държавата да стимулира отговорното родителство, вместо да се подпомагат семейства само заради това, че са многодетни или бедни. "Ако едно семейство не създава нормални условия на своите деца и не полага усилия те да получат образование, държавата по никакъв начин не трябва да го подкрепя и да дава социални помощи", заяви председателят на БАН.

 

И сега има санкции за родителите, които не пращат децата си на училище - те губят за съответния месец детските надбавки или социалните си помощи. По данни на социалното министерство през м. г. са спирани парите за над 47 300 ученици заради пет и повече неизвинени отсъствия. Според експертите обаче подобна мярка няма голям ефект върху много семейства и децата в тях тотално са отпаднали от училище.

 

Трябва да се преразгледа и терминът "многодетно семейство", смята още академик Воденичаров. Според него под многодетно семейство трябва да се разбира, когато имаш много деца, които ги образоваш. Родители, които не се грижат за бъдещето на децата си, не бива да се насърчават от държавата, каза шефът на БАН.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай