България се поклони пред подвига на Ботев (ОБЗОР)

България се поклони пред подвига на Ботев (ОБЗОР) | StandartNews.com

Хиляди граждани и гости на Враца се събраха на 1 юни вечерта на централния площад, за да сведат глави пред подвига на Христо Ботев и неговата чета. До паметника на гениалния поет и воевода застанаха президентът Росен Плевнелиев, министърът на отбраната Николай Ненчев, депутати, ръководители на делегации на побратимените на Враца градове Вилньов Льо Роа, Суми и Бор, Врачанският митрополит Калиник, кметове.

"България се прекланя пред най-достойните синове и дъщери, отдали живота си за свобода и независимост. Каква славна история сме наследили и как безценна е дирята на нашите предци! Сред тях Ботевата личност блести като неповторима емблема на Българското Възраждане, знаме в борбата за национална свобода, символ на свято родолюбие", каза в тържественото си слово кметът на Враца инж. Николай Иванов.
Президентът призова Ботевият огън да бъде съхранен и предаден на бъдещите поколения. В митинга заря участваха бойци и командири от военното формирование 54990, както и отряди от ученици и студенти.
Отбелязването на 139-ата годишнина от героичното дело на Христо Ботев завърши със заря над площада и лазерно шоу върху скалите на Врачанския Балкан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай