България е раят, който води към Ада

Завиждат ни за туристите, но няма лоша реклама, коментираха от бранша

България е раят, който води към Ада | StandartNews.com

Слънчев бряг. "Това не е ваканция - това е доброволно да си търсиш смъртта" - така британските медии коментираха филма на Стейси Дули "Пиячка, претъпкани барове и България" (Booze, Bar Crawls And Bulgaria), който Би Би Си завъртя в понеделник. За пропусналите "екскурзията" из българския Син Сити - Слънчев бряг, ще има поправителен - документалната лента ще се излъчи отново в четвъртък и неделя. А най-любопитните вече гледаха скандалия филм за Рая на пиячката, който води към Ада, в нета.

След премиерата местната власт и хотелиери от Слънчев бряг настръхнаха, че лентата е тенденциозна - завиждат ни, че курортът е пълен, искат да ни отмъкнат туристите - в тази посока бяха повечето коментари, които "Стандарт" събра. Но от бранша се утешаваха с желязната "теорема" - лоша реклама няма.

Голяма водка за 2 лири и коктейл, поднесен в 4-литрова ваза - това сервират в алкохолния рай, из който прави тур 26-годишната британска журналистка Стейси Дули. "Пиячката е толкова евтина, че можем да се наливаме денонощно", хилят се пред камерата на Би Би Си двама яко почерпени британци. "Просто не им остава време да се хранят, в гърлата им се излива огромно количество алкохол", намесва се Стейси. И се пусна из дебрите на черноморския Син Сити. Кръстосва с тълпата, тръгнала на т. нар. бар кроул, снима наред - надпиването без ръце, турнирите по бира понг, натискащите се и повръщащи британци. Стейси прави интервюта с организаторите на алкохолните турове, които се фукат, че работата им е по-яка от най-разпасаното парти - на сутринта всички са подгизнали във водка и текила. Пиячката не е единственото евтино удоволствие в Слънчев бряг, разказва Дули - в сексшоповете например се предлага всякаква дрога - от трева до кока.

"Трошат на поразия, псуват, обиждат и всяка вечер някой пикае по витрината ми", жалва се пред Стейси пък продавач на сладолед в Слънчев бряг. Дули го снима малко след като е викал полиция, за да озапти пиян британец. И в хотелите са пропищели от бесните младежи. "Дупки от юмруци по стените, натрошени от ритници врати, хвърчащи през балконите мебели - само част от нещата, които можете да видите", разказва управител на хотел. За да се справят с нарушителите, чорбаджиите са измислили глоби за всякакви прегрешения. Например - да тичаш гол навън ти струва 50 лв. Глобите, разбира се, не трогват останалите туристи - младо семейство от Чехия споделя пред Стейси, че едва ли ще дойде отново в България, тъй като не иска невръстните им деца да гледат как разгорещени британци правят секс посред бял ден в басейна.

"Някой има интерес да прогони туристите от България, за да отидат другаде. Става въпрос за бизнесинтереси на много високо ниво, затова и филмът представя фактите, изкривени по най-грозния начин", коментираха пред "Стандарт" вчера хотелиери. Много от тях обаче са на мнение, че филм, който обяснява как в България купонът е по-як, отколкото в Майорка или на Корфу, ще докара още тълпи от туристи. Има и по-крайни мнения - Веселин Налбантов например, в чийто хотел е спал екипът на Дули, заплаши журналистите с Темида. "Не съм гледал още филма, но ако моят "Колизеум" е заснет в кадър, ще ги съдя до дупка", закани се той.

Николай Димитров, кмет на Несебър и герой във лентата: Знаех, че филмът ще е тенденциозен

Екипът дойде при мен през лятото и поиска интервю. Казаха ми, че ще правят филм за туризма у нас. Аз обаче имах предварителна информация, че става въпрос за тенденциозен филм, който да урони престижа на България и на Слънчев бряг. Попитаха ме защо туристите се напиват. Отговорих съвсем логично, че ако един човек се напива, то това се дължи на неговото възпитание и на средата му. Вероятно са изрязали по-голямата част от думите ми, но на няколко пъти им повторих, че България е красива държава, Слънчев бряг е модерен курорт с една от най-добрите бази в Европа. Акцентирах още, че в курорта има много видове атракции и всеки турист търси това, което го интересува. Едни - риболов, други - сафари, трети - културно-исторически туризъм, а безспорно има и такива, които искат нощни развлечения. Този тенденциозен филм подсказва, че Слънчев бряг е отнел туристи от други дестинации и може би това е причината да се правят такива ленти. Няколко пъти ме питаха защо алкохолът бил евтин у нас. Отговорих, да, спрямо Англия е по-евтин, но и други туристически дестинации има с евтин алкохол. И не мисля, че цената има връзка с това, че някой се напивал. Последното е въпрос на възпитание и самоконтрол.

Златко Димитров, изп. директор на "Слънчев бряг" АД: Определено ни вредят

- Г-н Димитров, как ще коментирате филма на Би Би Си?

- Аз лично още не съм го гледал, но чух от колеги доста негативни коментари. Определено е лоша реклама за нас.

- Не споделяте ли мнението, че лоша реклама няма?

- Не мога да преценя какъв ефект би имал този филм върху потенциалните туристи. Знам, че договорите за следващото лято са подписани и всички хотелиери са си договорили базата.

- Очаквате ли отлив на туристи след филма?

- Не мога да кажа. Това ще стане ясно евентуално през януари, когато са първите туристически борси и първите ранни записвания. Но Слънчев бряг е космополитен комплекс, който продължава да се развива. Отчетохме успешен сезон, с 4% ръст на чартърите през Бургас.

Веселин Налбантов, хотелиер: Срамът си е за wпияните британци

- Г-н Налбантов, как ще коментирате филма на Би Би Си?

- Как да коментирам, това е отвратително! Тези хора са измамници. Разбрах ги, още щом ги видях, и не им се вързах на предложението да ми снимат хотела. Обаче успяха да измамят други хотелиери.

- Казвате, че тв екипът е идвал и при вас?

- Да. Получих писмо от Би Би Си, в което се казваше: "Много ни харесва вашият хотел и екип от 15 души ще посети Слънчев бряг, за да разберем защо английските туристи толкова много харесват този курорт". Приех екипа, настаних ги в "Колизеум", защото това са клиенти, които си плащат. Обясняваха ми как ще снимат хотела във филма, който щял да звучи така: "Ох, какъв прекрасен хотел, ох какъв прекрасен комплекс". После ми представиха и договор. В него пишеше, че не мога да имам никакви претенции относно правата върху филма и разни такива неща.

- Вие подписахте ли договора?

- Не, не го подписах. Една от точките гласеше, че всички спорове и претенции ще се решават по английското законодателство. Това ме вбеси максимално. Аз им казах, че се прави нещо в България и ако ще се подписва договор, то ще е по нашите закони. Ние да не сме протекторат на Англия. И не го подписах. Обаче ги предупредих, че ако се опитат да покажат нещо лошо, което да касае моя хотел, ще ги съдя. Не съм гледал филма, но ще го гледам и ако хотелът ми е вкаран в кадър, наистина ще има съд до дупка.

- Вие сигурен ли сте, че хората, които са били при вас, са авторите на този филм?

- Предполагам, че са те. Макар че това лято имаше и друг екип на Би Би Си в Слънчев бряг, който снима действително много положителен филм за туризма у нас. Трябва да проверя имената и адреса в писмото, което ми изпратиха, за да съм сигурен.

- Според вас филмът руши ли имиджа на Слънчев бряг?

- Аз мисля, че лоша реклама няма, но това, което са показали, са лъжи и клевети. Какво показват Би Би Си с този филм. Техни сънародници пиянки и техни разголени младежи, които правят секс по улиците. Това си е техен проблем. Нашите младежи такива неща не правят.

Посолството: Купонясва се по-безопасно

Напук на апокалиптичния филм, вчера британското посолство отчете като успешна лятната си кампания "Ваканционен махмурлук". Данните на консулския им отдел сочат, че сезон 2013 е преминал с доста по-малко инциденти.

Хоспитализираните британски туристи са с почти 1/3 по-малко тази година - на 14 срещу 25 през миналата. Само един жител на Острова пък е загинал при т.нар. балконинг това лято. Миналото са били шестима. 4 пъти по-малко са и инцидентите със задържани британски туристи - само двама, а през 2012-а са били 9.

"Ваканционен махмурлук" е насочена към млади туристи на възраст между 16 и 30 г. Британците получават съвети как да купонясват безопасно в в Twitter и Facebook. Освен това в Слънчев бряг се разпространяват плакати, подложки за чаши, гривни и фланелки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай