Българчета в Сърбия останаха без учeбници

Българчета в Сърбия останаха без учeбници | StandartNews.com

Босилеград. Българи от Западните покрайнини спират децата си от училище, защото вместо родни учебници им дават сръбски.

Десетки семейства се заканиха, че няма да пратят малчуганите си в клас в Босилеград, ако не получат български учебници. Причината за липса на наши читанки е, че съседите ни не са ги превели.

Парадоксът се случва в извоюваните с много усилия няколко паралелки на български език за възпитаници от от І до VІІ клас. Седем такива класове са открити в школото в Босилеград през последните седем години и в тях обучението се провежда изцяло на майчин език. Липсата на преведени книжки обаче обезмисля начинанието и задължава децата да се преместят в сръбските класове. Учебници от България пък не могат да бъдат внесени, защото са по различна учебна програма.

Спешна среща с Министъра на просветата на Република Сърбия, с Председателя на Националния съвет на българското малцинство, Комисия по образование към този съвет и кмета на Община Босилеград Владимир Захариев, са поискали родители на ученици от основно училище "Георги Димитров" в града. Недоволството на сънародниците ни се изляло на родителска среща преди старта на учебната година, на която е присъствал и директорът на школото Методи Чипев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай