Българчета строиха ракети в Америка

Българчета строиха ракети в Америка | StandartNews.com

Спечелиха конкурс на US посолството в София

Двама ученици и преподавателка за пръв път на Международния космически лагер в САЩ

За пръв път това лято наши ученици бяха на международен космически лагер в САЩ. Той се проведе между 9-ти и 15-ти юли в Хънствил, Алабама. Симона Тодорова от 10-ти клас на МГ "Баба Тонка" в Русе, Антон Узунов, ученик от 10-ти клас на Националната природо-математическа гимназия „Академик Любомир Чакалов" в София и гл. ас. д-р Милена Крумова, преподавател в Техническия университет в София, бяха избрани от над 40 кандидати от цялата България. Те пребориха конкуренцията в конкурс, обявен от посолството на САЩ, което пое и всичките им разходи по пътуването до Америка и обратно. Повече за преживяванията на родните участници в Международния космически лагер и какво най-много ги е впечатлило пред „Стандарт" разказват д-р Милена Крумова и Антон Узунов.

Международният космически лагер в САЩ дава възможност на участници от над 60 държави да приложат на практика принципите на точните науки и да тестват способностите и познанията си по тях. „Този лагер е прекрасно място за хора с интерес към космическите изследвания, физиката, химията, новите модели за образование и преподаване", смята д-р Милена Крумова, преподавател в Технически университет в София вече 11 години. Самата тя прилага иновативни технологии в обучението на своите студенти. Тя е в основата и на това вече четири поредни години у бас да се провежда състезанието Nasa International Space Apps Challenge. По време на космическия лагер в САЩ уастниците са разделени на преподавателска и ученическа група. Програмата за учителите е от 7 ч до 19 ч всеки ден и включва лекции, споделяне на най-добрите световни практики в сферата на образованието, разговори по скайп с лектори, срещи с космонавти. „Имаше и

много интересни експерименти по физика и химия

допълва д-р Крумова. Според нея най-ценното от този лагер е познанството и с учителите на годината на всеки от американските щати, които също участват в лагера. „Това е страхотна мрежа за споделяне на бъдещи добри практики в образованието. Научих повече за добрите практики по света, за космическите науки, усетих и гравитацията, защото имаше обучение за това как пътуват космонавтите. Мрежата от контакти и новото знание са най-ценни", разказва д-р Крумова. По думите й във Финландия малките ученици до 4-ти клас учат само три предмета, а 50 на сто от учебният им план включва игри. „Ученето е много по-ефективно и резултатно, когато е под формата на игра. В университета няма как да бъде приложен точно този модел. Но игровият аспект е приложим. Когато студентите са учители на техните колеги, това е една от добрите практики", посочва д-р Крумова. Важни според нея са и технологиите. Затова самата тя ги използва доста в часовете и задачите, които дава на студентите си в Техническия университет. „Студентите трябва да имат повече възможност да се изявяват, да учат активно. В повечето университети човек стои и слуша, а не изпълнява активно дейности като това да говори, да си представя и т.н.", посочва д-р Крумова. Тя е решена да сподели всички учебни ресурси, които е получила по време на едноседмичния космически лагер до края на септември в свой блог, за да може всички, които имат интерес, да имат възможността да прочетат това, до което тя е имала достъп. „В Америка знаят за България по принцип. Има колеги, които са добре информирани. Приеха ни доста приятелски. Те по принцип са дружелюбно настроени към чужденците", споделя д-р Крумова впечатленията си от гостоприемството на американците към българските участници в лагера.

Като невероятно изживяване определя участието си на международния космически лагер в САЩ Антон Узунов, който наесен ще е единадесетокласник в Националната природо-математическа гимназия в София.

Имаше участници от цял свят

Азия, Индия, Колумбия, Америка. „Задачите на учениците бяха разнообразни и нямаше скучни дни. Даваха ни инженерни предизвикателства като направата на ракети например. Трябваше също да направим щит, с който да предпазим едно яйце за 3 мин. от горелка, тоест да симулираме навлизането в атмосферата на космически кораб", разказва Антон. По време на лагера учениците преминават и през различни мисии, които продължават от един до три часа. „Имахме и задания, които трябваше да решим заедно като екип, а не сами за себе си. Катерехме стени, плувахме в езеро с каяци", споделя още Антон. Неговата любов към астрономията се ражда още в детството му. Тогава чичо му купува списания за планетите и космоса и ги подарява на Антон. Впоследствие, като по-голям, той започва да чете на тази тематика и в интернет. „След 7-ми клас съвсем естествено и веднага избрах физиката. Съучениците ми са толкова мотивирани и ентусиазирани, споделяме всичко ново, което научим", казва Антон. По време на лагера в Америка участниците са посетили и Университета в Алабама, който силно е впечатлил родния ученик. Затова сега той мечтае да продължи образованието си именно там.

След завръщането им в родината участниците в Международния космически лагер в Алабама обядваха с посланика на САЩ у нас Ерик Рубин в американското посолство. Рубин ги поздрави, а те му споделиха своите впечатления, ентусиазъм и идеи за бъдещи проекти, плод на участието им в лагера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай