Автоматизират вратите на клетки в столичния зоопарк

Автоматизират вратите на клетки в столичния зоопарк | StandartNews.com

София. Вратите на клетките в софийската зоологическа градина ще бъдат автоматизирани. Това съобщи директорът на зоопарка д-р Манол Нейков. И уточни, че това са част от мерките, които ще предприемат със СО след инцидента с тигъра от неделя.

„От днес предприемаме мерки, тъй като съоръженията за обслужване на животните са строени заедно с изграждането на зоопарка преди около 40 години, те са основно с ръчно повдигащи се механизми", обясни Нейков, цитиран от БНР.

Нейков е разговарял за мерките в зоопарка със столичния кмет Йорданка Фандъкова. Двамата се разбрали в зоопарка да дойдат представители на сектор „Сигурност", за да обсъдят с ръководството по какъв начин могат да бъдат автоматизирани клетките.

"Най-малкото ще сложим автоматично затваряне на външните врати, които са към залата. От двете страни няма да има дръжки на вратите, а ще бъдат с топки. С чип карти ще се отварят и затварят вратите, така че при отварянето от гледача, това да става само с чип карта, а не с ключове и дръжки", обясни още директорът.

Новите механизми ще бъдат поставени на клетките на хищниците и на едрите тревопасни животни, уточни Нейков. Той изтъкна, че за тяхното закупуване разчита на средства от Столична община.

По-рано днес Нейков обясни, че тигърът, който вчера излезе от клетката си, е излязъл от упойката и е добре.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай