Археолози с призове за открития

Археолози с призове за открития | StandartNews.com

Зам.-министър Велислава Кръстева мотивира учените

8 археолози получиха признание за своите постижения на тържествена церемония в Сандански. В курортния град от понеделник до петък се провежда 53-ата Национална археологическа конференция. В първия ден специален гост на събитието бе зам.-министърът на културата Велислава Кръстева. Тя връчи призовете на отличените учени в областта на археологията - плакети с фрагменти на Панагюрското съкровище и грамоти. Сред наградените бяха доц. д-р Бони Петрунова за работата й в Калиакра и Урвич, доц. д-р Валери Йотов за откритията му в Бяла и Кристина Панайотова за дейността й в Созопол.

Целта на инициативата е министерството на културата да мотивира, да стимулира археолозите, да оцени и открития, които не са толкова популярни като Перперикон и Старосел. Всеки ден ще се четат различни доклади за проучвания, които още продължават, а така също и за вече направени открития. Археолозите ще посетят Епископската базилика и раннохристиянските гробници в Сандански, ще отидат до Мелник и тамошната крепост на Деспот Алекси Слав, ще разгледат и античния град Хераклея Синтика, който е на 1 километър от храма на Ванга. "Ще стигнем чак до Солун, който е един от най-древните градове. Никак не е случайно, че конференцията се провежда в Сандански.

Това е град с богато антично минало и невероятно културно наследство. Тук е древният център на Пиринска Македония. Важен маршрут, който намери място и в инициативата на вестник "Стандарт" - "Чудесата на България", каза проф. Николай Овчаров. По време на форума ще бъдат показани най-новите открития, направени през 2013 г., допълни археологът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай