Археологът на Цари Мали град разпуска с U2

Откривателят на чудо №1 вадил грошове от скелети

Археологът на Цари Мали град разпуска с U2  | StandartNews.com

София. Цари Мали град е Чудо номер 1 за 2013 година. След дълга и оспорвана битк, крепостта спечели онлайн референдума за откритие, с което най-много се гордеем. Обявяването на победителя развълнува всички. Едва ли обаче някой от нас е изпитал по-голямо удовлетворение от Веселин Хаджиангелов. Именно той е археологът, който откри уникалната крепост. Искрата за търсене на съкровища пламва още, когато е хлапе. "Има един хълм срещу родната ми къща, който представлява късноантична крепост. В ниската си част там имаше турско гробище, където си играехме - разкопавахме скелети, тичахме с костите по улиците, намирахме турски грошове", спомня си Хаджиангелов. Той разбира кое е неговото призвание след първата археологическа бригада в Кюстендил. И започва упорито да преследва мечтата си. Като истински Козирог. Хаджиангелов е роден на 8 януари 1967 г. в Гоце Делчев. Баща му е художник, майката учителка.

Има двама братя. Единият е негов близнак, а другият му е батко. До гимназията учи в родния си град и завършва механотехникум. След това постъпва в казарма. После учи в Югозападния университет "Неофит Рилски", специалност български език и история. Жени се млад. Само

на 21-години минава
под венчилото

с първата си съпруга. Ражда им се син - Александър, който е актьор в Младежкия театър. След години археологът се развежда и сега живее на семейни начала с настоящата си половинка. Наскоро завършила теология. Археологът е прочел голяма част от литературата, която приятелката му използвала за следването си. Това го направило още по-уверен християнин. Още докато е студент, Хаджиангелов започва работа в Кюстендил, като посещава антични и средновековни обекти. По-късно тръгва на експедиции, организирани от доц. д-р Анелия Божкова. През 1992 г. участва в разкопките на могила при Кочериново. На 9 септември започва работа в Историческия музей в Самоков. Тази година пък е удостоен със златния почетния знак на града.

Оказва се, че археологът е наследил частица от таланта на баща си и по-големия си брат, които са художници. Преди около 10 години се е занимавал с рисуване дори в притвора на Митрополитската църква в Самоков има негови стенописи. Димитър Хаджиангелов, неговият по-голям брат, е автор на част от художествените реконструкции и керамичните икони в църквата при Цари Мали град. В свободното си време обича да чете книги, да гледа филми и да се наслаждава на гозбите на жена си, като най-много харесва капамата, която тя му прави.

Любимият му филм е "Апокалипсис сега", а четивото, което обожава- "Търговецът" от Джефри Арчър. Предпочитаният от него стил музика е хард рок, а сред групите фаворити са U2 и "Лед Цепелин". Друга негова страст е готвенето. "Много обичах да готвя, но от 7-8 години вече нямам време. Хапвам всичко, в което има мръвка", споделя Хаджиангелов. С първото

си семейство
са гледали котета,

но сега си нямат домашен любимец. През 25-те години, в които се занимава с археология, най-щастлив е от откритието на мощите на Симеон Самоковски в Бельова църква. Определя го като един от най-вълнуващите моменти в живота си. Една от мечтите му е да придаде завършен вид и на другата крепост, която е проучвал 6 години -"Шишманово кале". "Трябва да се направи маршрут около Самоков, в който хората да имат възможност да разгледат всички забележителности - от средновековните църкви до античните крепости. Едва тогава може да се затвори целият комплекс", коментира Хаджиангелов.

Наближаващите коледно-новогодишни празници той ще посрещне с най-близките си. "Надявам се тази година да празнуваме заедно с цялото семейство. Но предвид заявките, които имаме за декември за посещение на комплекса, не е изключено и през почивните дни да се работи," казва археологът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай