Арест в Лом за камиона ковчег (ОБЗОР)

Арест в Лом за камиона ковчег (ОБЗОР) | StandartNews.com

Цветан Цветанов ще бъде екстрадиран в Австрия като съучастник

Задържаният трафикант Методи прави бели, ама не е бандит, бранят го роднини и комшии

Цигани от Лом се оказаха сред виновниците за камиона ковчег с бежанци, който шокира цяла Европа. 59 мъже, 8 жени и 4 деца бяха намерени мъртви в хладилен тир, изоставен на магистрала в Австрия. По-късно стана ясно, че бегълците, които най-вероятно са сирийци, са се задушили още докато камионът е бил на територията на Унгария. По-късно полицията арестува четирима българи и афганистанеца Самсориамал Л. за трафика на загиналите бежанци. С най-дебело криминално досие от закопчаните нашенци се оказа 29-годишният ломски циганин Методи Г. "Шпигел" огласи още двама от задържаните българи - Цветан Т. (32 г.) и Касим С. (50 г.). Името на четвъртия задържан наш гражданин засега не се съобщава. Междувременно стана ясно, че организаторите на превоза с тира ковчег щели да спечелят 700 000 евро от целия курс. Вчера Франс прес съобщи за два нови ареста по скандалния случай.

Единият човек е бил задържан в България, а другият - в Унгария, обяви Верена Стърнад, говорител на прокуратурата на Айзенщат, столица на източната провинция Бургенланд, където бе намерен камионът с телата на бежанците.
По-късно стана ясно, че и двамата арестувани във вторник са български граждани.

Задържаният у нас вчера съучастник на трафикантите на бежанци се оказа Цветан Цветанов. Адашът на бившия МВР шеф е циганин от Лом. Той е арестуван в града, след като полицията получава европейска заповед за арест. Прибран е в неделя и до вторник на обяд още беше в килията в Лом. Ще бъде екстрадиран в Австрия, след като премине през съответната процедура. По време на задържането Цветанов се е намирал под домашен арест. Той му е наложен от нашите служби заради разследване за трафик на хора. Как се е оказал един от организаторите на нелегалния превоз на бежанците, още не е ясно. Цветан не е и известен толкова в Лом за разлика от арестувания в Унгария негов земляк.

Методи живее със семейството си в квартал "Хумата".

Женен е и има две деца

Има и родители, които си вадят хляба у нас по строежи. Методи от много години пребивава за различен период в Западна Европа, най-вече в Германия. Връща се от време на време и пак тръгва. Според близките му, последно си е идвал преди 3 месеца. В махалата обаче никой не го знае като Методи. Казват му Митко. Негови съкварталци го познали веднага по публикуваните снимки преди да бъдат оповестени имената на виновните за трагедията. Те възкликнали "Я, това е Митко от "Хумата" по адрес на единия от показаните трафиканти.
Методи Г. има криминални прояви, регистрирани в полицията на Лом. В Германия е продължил престъпния си начин на живот, стана ясно от публикацията в "Шпигел".

Още преди задържането му Методи е бил обявен от германските власти за издирване, включително заради нелегален трафик на бежанци.

На 25 юли т. г. той карал Citroen Jumper, в който били натъпкани 38 афганистанци. Джипът е бил спрян от патрул на магистрала А3, недалеч от разклона за баварското градче Хенгерсберг. Шофьорът заковал, но той и придружителят му успели да избягат. Полицаите открили в джипа бежанците, както и временната регистрация на превозното средство, направена в Унгария и издадена на името на Методи.
Проверка установила, че

за него това не е първото погазване на германския закон

През август и октомври на 2013 г. ломчанинът е бил залавян да шофира в Бавария без книжка. Пътните полицаи в Дегендорф и съответно в Щраубинг му наложили глоба от неколкостотин евро, която той не платил.
Методи имал и далеч по-брутални изяви по време на престоя си в Германия. Рано сутринта на 28 юли 2009 г. той нападнал бензиностанция в град Бохум, федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия. Българинът насочил пистолет срещу касиерката от нощната смяна и я принудил да му предаде оборота от 1000 евро. След известно време той пак посетил бензиностанцията, жената го разпознала и подала сигнал в полицията. Тогава той шофирал форд и успял да избяга. Следствието срещу него било замразено, тъй като бил без установен адрес.

Съседи и роднини на Методи обаче упорито твърдят, че тяхното момче изобщо не е такъв изпечен гангстер. Съпругата му Вела не вярва, че той може да се забърка с трафик на хора. Тя се чува постоянно с него по телефона, откакто той е в ареста. "Да, бил е заключван е полицията, но за кражби, за дребни престъпления, не за каналджийство", настоява половинката му. Майка му Гоца пък смята, че той е подведен или натопен. Двете жени очакват в най-скоро време нещата да се изяснят и той да се върне у дома. Методи е тръгнал из Европа, тъй като е бил безработен. Докарвал е и продавал у нас коли. От тази търговия издържал семейството и двете си дъщери. Момичетата са ученички. Вуйчо му пък е пастор в църква в Германия.

В Лом Методи е известен с прозвището Митьо Крика. Живее изключително луксозно и вече е купил 4-5 големи къщи.
"Обзавеждането вътре е супер модерно, иска само най-скъпото. Преди се занимаваше със сводничество, измами, трафик, само преди месец е купил нов имот. Макар че е ром, той е вълк единак и не работи с цигани, само с българи", разкриват източници пред сайта BIG5.

"Синът ми не е убиец! Пътува по чужбина заради беднотията в България. Докарва коли, вози хора - екскурзовод е, не е убиец!". Това заяви майката на Методи пред bTV. Тя се е чула със сина си след задържането му и той й казал, че е невинен. "Мамо, много зле загазих!", признал по телефона Методи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай