Апашите минаха в нелегалност

Баби готови да черпят жандармеристите, "че да им е лека службата"

Апашите минаха в нелегалност | StandartNews.com

Жандармерията по селата засега укроти апашите. Пропищелите от ромските набези хора обаче не смеят да се зарадват, тъй като не знаят кога крадците отново ще ударят. Кметове пък са категорични, че акцията е закъсняла, тъй като голяма част от вилите вече са разбити.

Униформените изплашили пияниците в кръчмите, ромските купони секнаха

Две седмици след пускането на жандармерията в селата масовите кражби от вили и тормозът над възрастните хора спря. Крадците не смеят да припарят до къщите и имотите на хората. Повечето бандити буквално са минали в нелегалност и се крият като партизани. Не смеят да се появят, за да не бъдат арестувани. Малкото останали възрастни жители на селата пък се чувстват по-спокойни и някак сигурни. Пристигането на униформените с черните камионетки в селата се приема радушно и много одобрително от хората. Мнозина от възрастните хора са готови да посрещнат униформените в домовете си, да ги нагостят с каквото имат, да им помагат, "че да им е лека службата". Жандармеристите обаче предпочитат да са дискретни и изпълняват стриктно патрулно-постовите си задължения, без да влизат в контакт с местните жители. Всички обаче са единодушни, че акцията е малко закъсняла, но се радват, че все пак са предприети такива мерки.

 

"Цяла зима ни обират. Почват още от есента, първо крадат зимнината, а после каквото намерят - от дърва за огрев до железа за скрап", разказа пред "Стандарт" бай Георги от софийското село Чибаовци. 80-годишният старец има няколко кози и твърди, че ще се грижи за животните до есента, след което ще престане да се занимава, защото каквото изкара, после го прибирали крадците. "Преди две години отглеждах зайци, но ги отмъкнаха до един. Много ми беше мъчно тогава, сега съм останала само с няколко кокошки. Добре е, че дойде жандармерията, но те и крадците се изпокриха. Поне сме малко по-спокойни", обясни 75-годишната Неда от съседното село Дръмша.

 

Техните съселяни са на мнение, че подобни акции на МВР не трябва да са епизодични, а да има постоянно полицейско присъствие в малките населени места. След зимните месеци селата са почти опоскани от набезите на крадците. Полезността на жандармерията усещат и в местната кръчма. Освен че спирали за проверка съмнителни автомобили с роми от Враца и Монтана, жандармеристите изплашили и пияниците от околните села, които имали практика да се наливат с алкохол, след което да се мятат на автомобилите си. "Спокойни сме и за децата си. Преди особено в по-тъмната част на деня винаги ги чакахме да слязат от школския автобус, нищо че живеем на 20 метра от спирката", каза 45-годишната Петя.

 

Нито една домова кражба не е регистрирана във видинските села, откакто излезе жандармерията. В едни от най-засегнатите населени места Медовница и Черно поле си отдъхнаха от крадци. "Освен битовите кражби успяхме да пресечем и незаконната сеч. Доскоро селата бяха пропищели от ромските набези. Освен жандармеристи в района са привлечени и горски стражари, които помагат срещу бракониерите", обясни пред "Стандарт" директорът на видинската полиция комисар Константин Джунински. До средата на февруари са регистрирани 33 кражби при 124 за същото време на миналата година. Иманярите, които традиционно обикалят в региона, също са се изплашили и не смеят да излязат. В прословутото с набези село Арчар не е регистрирана нито една кражба, а в него половината от жителите му са роми. Подобно е положението и по другите краища на България.

 

В Старозагорско съвместни наряди на полицията и жандармерията патрулират постоянно в селата и вилните зони. Апашите били достатъчно респектирани и не смеели да правят набези в традиционно атакуваните села като Гълъбово, Мъглиж, Гурково, Опан и Братя Даскалови. Там дори полицията пести средства, тъй като кметовете са поели ангажимент патрулирането да се извършва с коли на общините. Освен това полицията и местната власт в Старозагорско са решени да се преборят и с нестихващите телефонни измами. След плакатите и листовките, които бяха разпространени по селата, предстои презентация на документален филм. Той щял да бъде представен по график в селските читалища и в пенсионерските кубове по места.

 

Тишината и спокойствието се завърнаха и в Сливенско. През последните дни в доста от селата е секнала силната ромска музика, която е нещо обичайно по махалите в региона. "Не сватба, а 100 сватби със 100 тонколони оглушаваха село Селиминово. Просто не се живееше. Жандармерията пристигна и не знам какво са правили, но оттогава настъпи тишина", разказаха пред "Стандарт" жители на селото. В района са разкрити няколко депа за крадени автомобили, проверени са десетки съмнителни лица, пресечена е незаконна сеч и производство на алкохол.

 

Ограбиха къща през дупка в стената под носа на полицаите

 

Крадци направиха за посмешище охранителите в хасковското с. Узунджово, като избиха под носа им отвор в тухлена стена и задигнаха покъщнината на собствениците на къщата.
По ирония на съдбата именно в хасковското село Узунджово стъпи през миналата седмица първият жандармерийски патрул в региона.

 

Наглата кражба от дома си Адам и Иванка Миклович установили едва в понеделник, той като двойката живее в Хасково, а в селото има малък имот. Двамата буквално онемели, когато пристигнали пред къщата си и видели, че в една от стените й зее дупка почти метър на метър. Вътре пък било отарашено. Крадците задигнали всичко, което е метално - от печката до брадвите. Въпреки че вече от 40 години Адам Миклович е български зет и като цяло е свикнал с родната действителност, все пак пладнешкият обир успя да го изуми заради огромния риск, който поемат крадците, за да задигнат не нещо голямо, а предмети от бита.

 

Наглостта на т.нар. железари, както в Свиленград наричат презрително крадците на метал, стигна дотам, че преди дни те свиха пружините за 30 легла в местната болница.

 

Акцията е полезна, но закъсняла

Нелка Апостолова, кмет на село Медовница, община Димово

- Как се отрази на живота в селото акцията на жандармеристите?
- Всичко притихна. Няма кражби, няма шумни веселби.
- Изплашиха ли се ромите?
- Не, мисля, че изчакват акцията да свърши. Казват - всяко чудо за три дни и това ще отмине.
- Но кражбите секнаха.
- Да, нито една не стана от времето, когато те започнаха да патрулират из селото. Само незаконната сеч продължава. Продължават да се връщат по сред бял ден с каруци, пълни с незаконно отсечени дърва. Продават ги на гара Орешец, и то не само за пари, а и за продукти. Каруца дърва за буркан мас, яйца или парче месо от свинята.
- Полезна ли все пак е тази акция?
- Полезна, но закъсняла. Години наред ромите тормозеха селото. Хората изоставиха градините си, лозята. Трябваше по-рано да се вземат същите мерки. Преди 10-15 години.

 

Надничат и под чаршафите

Жандармерията взе да наднича и под чаршафите, майтапят се хората в белослатинското село Търнак. Въпреки че историята никак не е за шеги. Преди дни разплакана тяхна съселянка се оплакала, че е изнасилена. Дежурните по това време екипи взели присърце драмата й и за нула време закопчали мъжа, който се е гаврил с нея. Така 24-годишният бабаит попаднал в ареста и ще бъде съден за сексуалното престъпление. Покрай изнасилването лъснало и друго негово престъпление, извършено в нощта на 7 срещу 8 февруари. При обиск в дома му униформените попаднали на два телевизора, прахосмукачка и печка, откраднати от къща в селото. Масираните полицейски акции, които се провеждат заедно със сили на жандармерията от 10 февруари, определено взеха страха на апашите. Най-наглият им удар през този период е от нощта на 16 срещу 17 февруари. Тогава е разбит и ограбен младежкият клуб в козлодуйското село Бутан. След разследване по още горещите следи обаче е пипнат крадецът. Оказало се, че той е 36-годишен обитател на ромската махала, а в дома му е намерена плячката - две електрически печки, кабели и метални решетки. По тъмна доба пък в Елисейна са засечени трима "жичкаджии" - гастрольори от Своге. В колата им е открит многожилен меден проводник, кирка, лопата, ножовка, чукче и секира.

 

Комисар черпи с 5 лева изпечен крадец

Крадец бе почерпен от полицейски началник, за да се кротне и да престане с криминалните си прояви. Шефът на областната дирекция на МВР във Враца комисар Иван Кирилов се смили над апаша, от който пропищя цяло село Малорад. В първите дни на акцията с жандармерията Кирилов отишъл лично в ромската махала и влязъл в къщата на крадеца, за да го провери и респектира. Стопанинът дори не отрекъл, че върши редовно престъпления. Оправдал се обаче с недоимъка. Мъжът показал двете си невръстни деца и се разплакал. "Нямам с какво да ги храня. Кажете ми, господин началник, гладни ли да ги оставя, като нямам работа". След това обърнал пред очите на ченге номер 1 в региона празните си джобове и заридал. Очите на Кирилов също се насълзили. Коравият полицай съжалил крадеца, бръкнал в джоба си, извадил 5 лева и му ги подал. "Ето, вземи тези пари и нахрани децата си. Обещай ми, че ще се хванеш на каквато и да е, но законна работа", обърнал се комисарят към крадливия баща. Той приел парите и кимнал в знак на съгласие.

Вдовици не спят с брадви под кревата

Иначе вече две седмици хората в размирното село спят спокойно. "Миналата година точно преди Гергьовден скъсаха оградната мрежа и ми отмъкнаха 12 овце и агнета", разкри баба Цеца Митова. Оттогава сън не хваща възрастната жена, а след като останала и вдовица, освен че залоствала и връзвала с вериги имота си, тя си лягала с брадва до кревата. Откакто селото е пълно с коли на жандармерията и полицията, старицата си отдъхнала. Поуспокоили са се и връстниците й в селото. Чудят се обаче дали като свърши акцията, ромите, които сега са се кротнали, няма да започнат отново да вилнеят.

 

Съвместни патрули пазят нивите

Съвместни наряди между полицията и представители на местните общините ще патрулират в малките селища и вилните зони. Акцията ще е през лятото и есента, когато се прибира реколтата и крадците стават особено дръзки. Решението е взето по време на среща между директора на полицията във Стара Загора, главен инспектор Иван Чолаков и кметовете на населените места в региона. "Шефът на местното РПУ и кметът ще определят местата и времето на патрулиране в зависимост от получени сигнали или конкретната оперативна ситуация", поясниха от областната дирекция. Инициативата за по-добро взаимодействие между местната власт и полицията в общата им битката с битовата престъпност е дългоочаквана от местните жители. "Ангажираните общински служители са на заплата в различни контролни звена и на практика това е част от служебното им задължения", поясняват от общините. В края на всеки месец областната дирекция щяла да предоставя интерактивни карти с извършените битови престъпления за всяко населено място и в зависимост от концентрацията им ще бъдат пренасочвани съвместните патрули.

 

Братя нападат ченгета с тояги

По време на спецакцията срещу битовата престъпност униформени са нападнати с тояги и са блъскани от братя от врачанското село Селановци. Патрулиращ екип засякъл в селото камион "Форд Транзит" без регистрационни табели и подал сигнал за спиране. Вместо да се подчини, шофьорът на буса натиснал газта и профучал с бясна скорост. Патрулката започнала гонка из Селановци. Наложило се униформените да гръмнат два пъти предупредително със стоппатрони, при което водачът сменил посоката на движението си и се върнал в центъра на селото, където спрял на кръстовище. При опит да бъде задържан шофьорът, от близката кръчма изскочили братята му на 38 и 39 години. По-големият тръгнал към униформените с дървен кол, замахнал към тях и ги заплашил, че ще ги пречука. След като полицаите направили опит да го вразумят и стреляли във въздуха, братята станали още по-агресивни. Те успели да избутат ченгетата, а в това време шофьорът, който се оказал най-малкият брат, на 34 години, избягал и се скрил. По-късно обаче е открит в бащината им къща. След като е задържан в жилището, е намерен и нерегистриран газов револвер. Тримата братя са арестувани, а камионът е иззет.

 

Бандити работят по заявка

Специализация в кражбите и работа по заявка. Това е новата характеристика сред престъпниците, която в последно време се проявява в Хасково и региона. Преди време повечето бандити масово се нахвърляли на телената ограда на дворовете. Прибирали предимно метални предмети и суровини, които можело лесно да се пласират в пунктовете за изкупуване. В последно време обаче наблягат основно на битовата техника. Оказало се, че в по-голямата си част са гастрольори. Идвали предимно автомобили с пернишка и монтанска регистрация. "Вероятно напоследък имат нов изкупвач, който се интересува от битова техника.", смята кметът на село Узунджово Димитър Ничев. Иначе с идването на жандармерията няма регистрирани никакви кражби в най-голямото хасковско село. Месец назад, преди да влязат охранителите в населеното място, местните били пропищели от набезите. Само за 30 дни били отарашени 5-6 къщи. Обирджиите задигнали от тях предимно телевизори, печки и хладилници.

 

Акцията няма срок

"Акцията няма кампаниен характер и ще продължи колкото трябва. Изпращаме жандармерията там, където е необходимо, и работим за профилактика на криминалния контингент, както и по местата за продажба на крадени вещи". Това обеща при старта на операцията срещу битовата престъпност по селата главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. От МВР заявиха, че включването на жандармерията е планирано още в края на 2013 година. В началото на март от вътрешното ведомство ще оповестят и първите обобщени резултати за цялата страна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай