Сряда,

Англичани стават кукери в Елешница

От: Администратор -
A
A
A

Хората тук са добри, природата ви е вълшебна, казват Диин и Ема Сноу

Сигурно не са малко тези българи, които не знаят къде е разложкото село Елешница. Това обаче не важи за деветима граждани на Великобритания. Те не само са наясно, че селището е скътано в полите на Родопите, но и се заселиха в него. Интересът на англичани към Елешница е от повече от 10 години. Напливът им не притеснява местните хора, които ги приели с отворени обятия. "Не ни е страх от нашите "бежанци", които смениха Лондон с Елешница. Горди сме, че успяваме да привличаме за наши съселяни толкова много англичани. Тук те живеят през по-голямата част от годината", споделят нашенци. Не им се наложило дори да учат английски език. Защото новодомците толкова се впечатлили от всичко българско, че понаучили и езика ни. Трудно им е да го говорят, но поне разбират всичко, което им казват българските им приятели и комшии.

Всички англичани са очаровани от българския фолклор и от местните обичаи и традиции. "Успяха да ни побългарят. Но не се оплакваме, а се гордеем. Всички сме си купили български народни носии. Обличаме ги на всички празници. Миналата година бе страхотно да участвам в карнавалното шествие, което се организира навръх Великден. Танцувахме, пяхме заедно с останалите. Чакам с нетърпение и тазгодишния празник", споделя пенсионерът Дерек Барет. Той единствен от английската "колония" няма половинка, но не се чувства самотен нито за миг. Защото всеки ден общува с много от жителите на Елешница, посещава барчета за по кафе, а понякога сяда вечер в заведение да пие нещо по-твърдо. "Харесвам и вашата ракийка, и виното ви. Но се пие с мярка, че опива лошо. Чудно е да съм в Родопите, а пред мен като на длан да се вижда красивата Пирин планина. Наистина се чувствам в рая. Не на последно място харесвам това селище заради тишината и спокойствието. Най-важни са обаче добрите хора и красивата природа", признава възрастният англичанин.
Съпрузите Ема и Диин Сноу също са влюбени в селото. Те имат дете на 2 години. Много обичат да се грижат за градината си, в която отглеждат цветя и зеленчуци. Научили се да копаят от местните хора. "Вече мога да пека кюфтета на скара и дървени въглища, дори дърва цепя. Не ми тежи нищо. Така се разтоварвам, малко физически труд не вреди. Харесваме да обикаляме региона, да се наслаждаваме на природата, често катерим планините Рила и Пирин. За Родопите се знае, тъй като сме в подножието й. Минералните извори тук са голямо предимство за селището", казва Ема Сноу. Съпругът й допълва, че съселяните им са много отзивчиви, винаги са готови да им помогнат, а климатът няма нищо общо с този в Англия.

"Чувстваме се свободни и спокойни тук. Не се усещаме различни, а сме едно цяло с другите. Празнуваме заедно, посрещаме трудностите заедно. Бяхме солидарни с протеста на нашите съселяни, когато преди време за малко съседната община Белица да сложи ръка върху хиляди декари гори край селището ни. Те бяха в правото си и справедливостта възтържествува", казва друг англичанин - Стив Буут, който живее с украинката Елена.

Англичаните почти всеки ден учат нови български народни хора и песни. "В началото ни бе трудно, но хората ни помогнаха. Ту дърва ще ни насекат, ту градината ни ще окосят. После се научихме и се справяме сами", казват англичаните. Те са посетили почти всички забележителности в региона - мечия парк над Белица, древната църква в село Добърско, конните бази в село Бачево. "Ставаме дори за екскурзоводи, толкова добре познаваме този район. Но Елешница не сменяме с никое друго селище", уверяват чужденците.

В момента повечето англичани са в родината си, но скоро ще пристигнат в българските си домове. Защото на Великден тук има уникален кукерски фестивал. Той събира стотици туристи от страната и чужбина.

Над 100 кукери ще предизвикат удивлението на гостите, които всяка година идват от курортите Банско и Разлог, за да видят как се празнува Възкресение Христово с маскародно шествие. А в шоуто винаги участват и англичаните. "Легендата гласи, че някога тукашните мъже работели из други краища на света като строители. На Великден обаче се връщали в родните си домове, за да помогнат на жените си да засадят нивите. Невероятно е българи и англичани да са заедно на хорото", твърди кметът на Елешница Сашо Мицин. Той признава, че преди десетина години къщите се продавали за 5000-10 000 лева, а сега вървят между 15 000 и 20 000 лева. Щом има търсене, цената се вдига. А приятели на англичаните, които им идват на гости, не спират да питат я за свободни парцели, а за къщи за продаване. За да се заселят и те в селото. Няколко къщи приемат гости, построен е и един хотел. Наскоро минералните извори станаха собственост на община Разлог и се очаква още инвеститори да вдигнат хотелски комплекси, за да развиват СПА процедурите и балнеологията. "Нас този факт може само да ни радва. Защото изоставените къщи не стърчат като призраци празни и тъжни, а са изпълнени с живот благодарение на нашите приятели от Великобритания", допълва кметският управник. А за Елешница се чува чак отвъд Ламанша, в "добрата стара Англия".

Храмът пази руско
сребърно евангелие

Миналата година англичаните участваха в честването на 180-годишнината от освещаването на църквата "Свети Атанасий" в Елешница. Тържествената света литургия и водосвет се водиха от Неврокопския митрополит Серафим. Строежът на църквата е започнат през 1832 г. и завършва през 1835-а. Тя пази ценна религиозна реликва. В населеното място е съществувало оброчище на светеца, на който е кръстен храмът. Около него по-късно били застроени къщите. На това място бил направен параклис с няколко икони в него и една малка камбана, чийто звън се чувал само от околните къщи. По-късно, след построяването и освещаването на храма през месец август 1901 г., са отлети две камбани, чийто звън и до днес оглася цялото село.

Руско старо евангелие се съхранява и пази зорко в църквата "Свети Атанасий". То е известно като Сребърното евангелие. Отпечатано е в далечната 1743 г. в Москва при царуването на императрица Елисавета Петровна, дъщеря на Петър I. В приписка върху първия вътрешен лист пише, че то е било дадено като дар за Йерусалимската църква през 1818 г. Остава загадка кой, как и защо го е донесъл в Елешница, твърди кметът на селото Сашо Мицин.

Чужденците се радват и на рок фест

Макар и на село, рок музиката не е далече от англичаните. Малката Каварна, така наричат Елешница другоселците. За това заслугата е на десетима млади мъже, които полагат огромни усилия, за да организират рок фестивал. Първата проява била в далечната 1988 г. После няколко пъти е прекъсвано събитието и отново възстановявано. "За последно го възстановихме през 2012 г. Сега ще правим пети пореден рок фестивал. Той ще се проведе на 8 и 9 юли. Организацията хич не е лека, но усилията си струват. Пък и англичаните да видят, че България не е само фолклор, но и рок. Изпълнителите вече ни познават и по-лесно осигуряваме участници", казва кметът Сашо Мицин. Всяка вечер младежки групи ще подгряват публиката. На 8 юли на сцената ще се качат рок бандите "DASS" от Гоце Делчев и "Nana & The Gang" от София. Втората фестивална вечер е за изпълненията на групите "Affection" от Казанлък и за "Гранулом" от София. "Хиляди фенове идват на рок събитието. В първата редица са и почти всички англичани. В преговори сме с групите "Конкурент" и "Обратен ефект", допълва кметът.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички