Ангели вадят Христос от гроба

Ангели вадят Христос от гроба | StandartNews.com

Видинското село Сланотрън, известно с чудната си лечебна вода, пази странен обичай, разказа пред "Стандарт" кметът на селото Венелин Павлов. Поне от 100 години на Разпети петък до храма си "Успение Богородично" местните погребват Исус Христос, а на следната нощ - нощта на Възкресението, го вадят от гроба. Необичайното 24-часово театрално представление може да бъде озаглавено "Ваденето на Христос от гроба". Писан сценарий обаче няма, няма и текст - пиесата е без думи. Но "актьорите" се избират. Ангели стават само най-добрите деца. Преди ден свещеникът Велизар и кметът избрали кои да бъдат тазгодишните деца ангели.


Селската църква е построена преди един век, а местните твърдят, че този обичай се прави от първия й Великден.
Представлението започва на Разпети петък по тъмно. Някога през деня изкопавали гроб в двора на храма, в който поставяли икона на Исус Христос. През последните години работата по изкопаването е улеснена, като дупката е иззидана и си стои постоянно. Над нея е монтирана конструкция, чрез която иконата се спуска и вади от "гроба". Пуска се не обикновена икона, а специална. На нея Исус е изобразен в цял ръст.


За ваденето миряните се подготвят през целия ден събота. Още по светло до гроба се поставят стражи, които някога обличали като римски воини. В полунощ иззад църквата се появяват ангели, които носят факли в ръце. След няколко обиколки точно те вадят иконата от гроба с механично приспособление. Пазачите изчезват и в този момент църквата светва. После светва и дворът, след което множеството влиза вътре за началото на църковната служба.
Тази година литургията ще отслужи отец Велизар. Предишният - Венцислав, който дълги години неизменно участвал в спектакъла, от три седмици служи в небесните църкви, допълни кметът.


Към сланотрънския ритуал, пресъздаващ Възкресението Христово, има голям интерес, твърди Венелин Павлов. На всеки Великден заснети кадри за него показва румънската телевизия. За да го видят, в двора на църквата прииждат много хора от Видин и областта. Местни, които живеят из цялата страна, си идват за Великден и заради този ритуал, с който са пораснали поколения сланотрънчани. Идват си и някои от работещите в чужбина над 100 жители на селото, каза с тъга кметът. Броят им обаче намалява с всяка година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай