Алма матер отвори за лекции

Студенти от 7 факултета ще учат между Коледа и Нова година, окупаторите са в Аулата

Алма матер отвори за лекции | StandartNews.com

Лекциите в Алма матер са възстановени от днес, въпреки че окупацията не е прекратена. "Ранобудните студенти" решиха да пуснат колегите си обратно в университета, като преместиха щаба си в Аулата. Заради прекъсването от три седмици обаче учащите от 7 факултета ще наваксват с пропуснатите занятия в съботните дни. Ще се учи и между Коледа и Нова година - на 27, 28 и 30 декември, става ясно от заповед на ректора проф. Иван Илчев. Досега в този период бе предвидена ваканция. Сесията ще е по-кратка, но само с два дни. Следващият семестър ще започне навреме. Заповедта важи за Юридическия, Геолого-географския, двата филологически, Педагогическия, Историческия и Философския факултет. Някои от тях обаче вземаха лекции в залите на другите неокупирани факултети, така че имат да наваксват по-малко материал.

"Ранобудните" взеха решението си след драматично заседание, в което част от тях са искали да остане досегашното положение - пълна окупация с частично допускане на администрацията. Около 22 ч в понеделник с гласовете на над 300 студенти било решено да допуснат колегите си в сградата. Във Фейсбук те написаха: "Обръщаме се към своите колеги, които три седмици твърдяха, че подкрепят исканията, но не и формата на протеста, да застанат до нас в битката за общото ни бъдеще, за което досега сами сме се борили".

Младежите допълват, че "няма да се толерират провокации от какъвто и да е вид: късане на транспаранти, премахване на плакати, нанасяне на щети върху сградата на Ректората, които да бъдат приписани на тях. "За 26 дни доказахме, че уважаваме сградата, оставяйки я чиста и неувредена", обявиха студентите. При евентуална провокация те ще превземат Ректората отново. Някои от тях ще продължат да нощуват в университета като част от окупацията. Днес Аулата бе под ключ, с надпис "Окупация" и българския флаг на вратите. В коридорите все още стояха част от плакатите на "Ранобудните", призоваващи за оставка. Преподавателите, които ги подкрепят, застанаха зад решението им в отворено писмо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай