Адвокат на Елизабет II с дял от частния остров

Лондонският юрист Джон Бризби е правнук на Константин Хаджикалчев

Адвокат на Елизабет II с дял от частния остров | StandartNews.com

Висшите магистрати имат последната дума чий е Адата

Парк за отдих, парк музей на открито, в който могат да се композират умалени макети на забележителности от цяла България, зоологическа градина. Това са част от екзотичните предложения в нета за бъдещето на остров Адата в река Марица. Всъщност какво ще стане с него ще решат наследниците на Константин Хаджикалчев, които вече 14 г. се борят, за да влязат във владение. Последната дума за собствеността на Адата обаче има Върховният касационен съд (ВКС). "Делото бе спряно до произнасяне на Конституционния съд (КС), а сега ще бъде възобновено", бе лаконичен пред "Стандарт" Иван Минков, адвокат на фамилия Хаджикалчеви. От 2000 г. наследниците водят съдебна битка, след като институциите твърдят, че островът е публична държавна собственост. КС отсъди, че не конкретно Адата, а въобще островите може да бъдат и публична държавна, но и частна собственост, ако са реституирани преди 2000 г. Оттогава насетне действа Законът за водите, според който речните и морски острови са публична държавна собственост.

-------------------------------------
Адата в миналото е бил известен като "остров Калчев". За да се борят за него, наследниците по закон са учредили "Константин Хаджикалчев" ООД, регистрирано в София. Съдружниците, които са и наследници, са граждани на Великобритания и Северна Ирландия. Това са д-р Стоян Данев (Стивън Констант), Стивън Бризби, Джон Бризби и Таня Бризби, която е и управител на дружеството. Любопитна подробност е, че Джон Бризби е кралски юридически съветник в родината си и проспериращ адвокат, син на българката с английско гражданство Лиляна Данева-Бризби. Тя пък е внучка на Хаджикалчев от единствената му дъщеря Теофана. Таня е сестра на Джон Бризби, а д-р Стоян Данев е техен чичо. Преди 8 г. той и Джон Бризби

представиха у нас мемоарите на "дядо Кочо"

както са наричали Хаджикалчев. Константин е завършил Оксфорд и е един от видните дейци на Руско-турската война, починал е през 1940 г. А къщата му е била на мястото на хотел "Тримонциум" в Пловдив.

Сред наследниците на Хаджикалчев по завещание е и Михаил Стефанов. Той пък се наследява от Христо Стефанов и Маргарита Димова, които също водят дела за собственост. Последното писмо на наследниците е адресирано на 24 септември 2009 г. до тогавашната власт - Росен Плевнелиев като министър на регионалното развитие, Трайчо Трайков - министър на икономиката, Иван Тотев - като областен управител на Пловдив, и Славчо Атанасов - тогава кмет на града. Наследниците искат да се деактува земята в полза на "Константин Хаджикалчев" ООД. Те посочват, че плащат всички данъци и такси за имотите, без да ги ползват. В архивите на областната администрация няма отговори. На предишните искания е даден категоричен отказ от 3 министерства - на регионалното развитие, на икономиката и на околната среда и водите.

През 1998 г. на Адата се обособяват четири имота. Община Пловдив издава скици по чл. 13, ал. 6, и чл. 13 а, ал. 1 от Правилника за приложение на Закона за земеделските земи на наследниците. Документът е заверен от тогавашния зам.-кмет арх. Емил Жечев. Имотите номер 1 и номер 4, съответно с площ 51 090,17 кв. метра и 7999,71 кв. метра, са записани на наследниците на Константин Хаджикалчев, банкер и общественик. Имот номер 2 с площ 14 550 кв. метра е записан на наследниците на Михаил Стефанов. Имот номер 3 си остава собственост на общината според кадастралния план. Общинска е само частта на острова, която попада в сервитутната зона на моста на Адата, останалата земя е реституирана, твърди и бившият областен управител д-р Гьока Хаджипетров.

Докато местната управа считаше Адата за публична държавна собственост, се родиха много идеи за облагородяване на малката джунгла насред реката. Едната бе на Адата да има само атракции, друга - едва ли не

да стане резерват за роми

защото се намира в близост до "Столипиново". В проучването, направено във връзка с интегрираните планове, островът фигурира като контактна зона между панаира и ромския квартал. Достъпът до него според архитектите можел да се реши лесно - чрез пешеходен мост или от съществуващия мост, който носи същото име, да се пусне асансьор надолу. Можело дори да се направи подход от панаира до мястото. Навремето за Адата беше обявен дори национален конкурс и се предвиждаше да стане зона за отдих. Имаше идея да се направи пешеходен мост до острова, а на място да се вдигне огромен фонтан, като се ползва вода от Марица. Проектът включваше от велоалеи до паркинг. Все още обаче на Адата няма нищо освен гъста растителност.

 

И Симеон си търсеше оазис насред Марица

Има и друг остров в коритото на река Марица край Пловдив, който преди няколко години бе на път да стане частен. За негов собственик се обяви Симеон Сакскобургготски, който през 2001-2002 г. заведе поредица от реституционни дела за различни имоти, които е притежавало царското семейство преди години. Претенциите на Симеон в Пловдив бяха за т.нар. Царски остров. Молба за връщането му бе подадена от адвоката му Асен Ошанов през 2002 г. до тогавашния управител на Пловдивска област Андон Андонов. Сакскобургготски обаче получи отказ за реституция на острова, тъй като няма необходимия набор от документи, които можело да му гарантират право на собственост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай