Вдигат екотаксата за коли над 10 години до 275 лева

 Вдигат екотаксата за коли над 10 години до 275 лева | StandartNews.com

Вдигат екотаксите за регистрация на стари автомобили. С 3% да бъдат увеличени екотаксите за коли над 5 г., предлагат от Министерството на околната среда и водите. За автомобили от 5 до 10 г. екотаксата ще бъде увеличена от 253 лв. на 260 лв., а за превозни средства над 10 г., таксата ще бъде вдигната от 267 лв. на 275 лв. В същото време от министерството предлагат да бъдат намалени с 5% екотаксите за новите коли. Продуктовата такса (т. н. екотакса) за нови автомобили ще стане 138 лв., като в момента е 146 лв. За употребяваните колите до 5 г. екотаксата ще стане 194 лв. от сегашните 200 лв., което е понижение с 3%.

Тези такси се плащат само при първоначална регистрация на автомобилите в България. При последваща продажба и смяна на собственика екотакса не се дължи. Очаква се новите такси да влязат в сила наесен с промяна в наредба на Министерския съвет. Целта е да се поощри употребата на нови коли, отделящи по-малко вредни емисии, гласят мотивите на министерството. Екотаксата по никакъв начин не влияе на решението на човек каква кола да си купи, коментираха търговци на автомобили. Човек си купува толкова скъпа кола, колкото може да си позволи, допълват те.

По данни за 2013 г. в България е имало регистрирани 3 683 659 пътни превозни средства. Колите в страната са предимно "втора употреба" като средната възраст на автомобилите е между 18 и 25 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай