Невидими експерти бдят над полетите

 Невидими експерти бдят над полетите | StandartNews.com

Почти 2 г. са нужни за обучението на специалистите, които контролират въздушния трафик

Качвайки се на самолет, всеки от нас мисли, че съдбата му е в ръцете на пилота, зависи от късмета, хубавото време, изправността на машината. И дори не се замисляме, че всъщност над целия трафик в небето бдят едни невидими и често анонимни хора - ръководителите на полети. Техните имена не се съобщават преди излитане, те не са в "светлината на прожекторите", но дейността им е не по-малко важна от тази на пилотите, на които разчитамe. Невидим за огромния поток пътници остава фактът, че десетки специалисти ръководят трафика, контролирайки като на компютърна игра точките - самолети на екраните пред тях. В същото време обаче именно от техния опит и концентрация зависи самолетите да не се блъснат по време на полет и как най-правилно да се овладеят евентуални аварийни ситуации.
Ръководителите на полети

прекарват около 6 часа на смяна

в оперативната зала на РВД, взирайки се в екрана и управлявайки хилядите самолети, преминаващи над територията на страната за денонощие. В залата цари ред, чува се единствено приглушеният говор на диспечерите с пилотите - част от магията на управлението на въздушното движение. "За всеки полет има информация - каква е дестинацията му, на каква височина лети, кой го изпълнява и т.н"., разказва заместник-директорът по оперативната дейност на Районния център за обслужване на въздушното движение в РВД Чавдар Бачев.

Преди да стигнат до привилегията да управляват въздушния трафик обаче, кандидатите преминават през сериозно обучение и цедка. Във Великобритания например едва 1% от обучаващите се започват реална работа. У нас процентът, макар и по-висок, се доближава до средния за Европа, пояснява ръководителят на учебния център Цеко Къкрински. "Обучението е скъпо и е изцяло за сметка на предприятието. Ако си роден да бъдеш ръководител на полети - ще станеш, ако ли не - просто си избираш друг път за реализация в живота. Експерименти и колебания няма", допълва той.

За да кандидатствате, трябва да сте на възраст до 30 г.

да сте завършил висше образование, без значение от специалността и да владеете добре английски език. От тази година сертифицирането за езика е улеснено и желаещите могат да положат изпит директно в РВД, като покрият минимално допустимото ниво.
По време на обучението се получава стипендия, в рамките на около 2,5 минимални заплати, така че кандидатите изцяло да се концентрират в усвояването на нелеката теория и практика. "За това се преборихме, след като разбрахме, че обещаващи кандидати работеха нощно време като бармани, за да продължат обучението си", разказа ръководителят на учебния център.
След като се премине бариерата на подбора, която макар и сложна на пръв поглед, но не и непреодолима, следва теоретичното обучение. От 2013 г. учебните материали са обновени и резултатът е, че няма отпаднал кандидат на този етап.
Теоретическата подготовка има за цел да даде устойчиви знания в областта на самолетоводенето, навигацията и ред други специфични дисциплини, които са неразделна част и предпоставка за успешно преминаване на практическата част от първоначалното обучение - упражненията на симулатора към учебния център. На свръхмодерен последно поколение тренажор курсистите се обучават не само да управляват трафика, но и да се справят с особени случаи в полет и аварийни ситуации. Например как се действа в случай на декомпресия, загуба на радиовръзката или други нестандартни ситуации, изваждащи даден полет от нормалното му протичане.
Кандидатите се обучават и за работа при различни атмосферни условия - дъжд, буря, ден, нощ, силен вятър... С всеки следващ етап натоварването се увеличава, дават се по-сложни задачи, за да се превърне реакцията в критични ситуации в рутина. След всеки етап на обучение следва неизбежната проверка, съпътстваща обучаемите през целия курс и отпадането на тези, които не са покрили високите критерии на инструкторите, разказа Къкрински.
Симулаторът за първоначално обучение в РВД е последна дума на техниката и в него могат

да се обучават едновременно 16 курсисти в трите направления

за работа - на кула, подход и контрол. Единствено за позицията подход подготовката се извършва за конкретно летище - съответно в София, Варна или Бургас. В съседно помещение са т.нар. псевдопилоти. Това са специалисти с висока квалификация, имащи за задача повече от реалистично да изиграят ролята на пилота. С тях курсистите се свързват, разговарят и дават указания и разрешения. Пилотът или инструкторът може да променя задачата в движение. "Винаги има какво да те изненада и това ни стимулира и държи в кондиция всеки ден. Точно в това е предизвикателството на тази професия", коментират бъдещите ръководители на полети.
След като минат етапите на първоначалното обучение, полагайки успешно изпитите, обучаемите се разпределят към съответния център за обслужване на въздушното движение. На кандидатите за "Контрол" предстоят отново теория и практика на друг симулатор, намиращ се в районния център, които подготвят обучаемите за следващия етап - обучение на работно място. От там се осигурява обслужването на въздушното движение в района за полетна информация София, който обхваща небето над България и над акваторията на Черно море, към което страната ни е поела отговорност.
През натоварения летен период за едно денонощие РВД обслужва около 3000 полета, което грубо изчислено са над 60 000 човешки живота. Контролният център София разполага с капацитет за едновременна работа на 11 граждански сектора и 2 сектора за гражданско-военна координация. Всеки от тях е оборудван с идентични работни позиции за двама ръководители на полети - радарен и планиращ.
Според очакваната натовареност въздушното ни пространство се разделя на определен брой сектори или съответно обединява вече разделените, пояснява Бачев. До всеки обучаем на този етап на обучението на работно място има инструктор, който следи действията му, тъй като

всяка грешка би била фатална

в реалната ситуация.
Професията "ръководител на полети" е сред най-стратегическите и отговорни за всяка държава. Заради голямото напрежение и натовареност смените са по 8 часа, като на всеки два се полага по час почивка. Това е задължително условие, за да могат хората винаги да са в кондиция. В ръцете на тези невидими експерти са поверени хиляди човешки живота. Българските професионалисти са около 250 души и са доказано сред най-добрите по ефективност и безопасност в цяла Европа, гордеят се от РВД. За есенната сесия на подбор вече има над 400 кандидати. Желаещите да станат ръководители на полети, които не успеят да се включат сега, ще могат да опитат след няколко месеца, тъй като документи се приемат през цялата година на сайта на фирмата bulatsa.com.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай